Hundratals personer samlades i lördags för att protes tera mot den italienska regeringens åtgärder för att förhindra medföräldrar att registreras som mamma eller pappa i regnbågsfamiljer.

Medan medföräldrar inte accepteras i Italien har Milano valt att gå sin egen väg. Barn födda genom värdmödraskap/surrogatmödraskap eller genom hjälp med artificiell insemination i utlandet, i Italien är det förbjudet, har fått bägge föräldrar registrerade.

Milanos borgmästare Giuseppe Sala (Gröna Europa-partiet) berättade i veckan att staden måste upphöra att registrera bägge föräldrarna på grund av order från inrikesdepartementet. Departementets order innebär att beslut om att registreras som medförälder endast får tas genom domstolsbeslut vilket i praktiken innebär att barnen berövas en av sina föräldrar.

Den italienska högerregeringen med Giorgia Meloni från partiet Italiens Bröder som premiärminister, var i valkampen tydliga med att de motsatte sig hbtq-personer rättigheter med fokus på just regnbågsfamiljer med parollen ”Ja till naturliga familjer, nej till HBTQ-lobbyn”.

Giuseppe Sala lovade att kämpa vidare för att göra det möjligt att bägge föräldrarna skall erkännas av italienska myndigheter. Vid protesten deltog även Demokratiska partiets, PD, partiledare Elena ”Elly” Schlein. Hon tillträdde posten den 12 mars i år och är öppet bisexuell.