USAs vicepresident Kamala Harris genomför just nu en resa till tre afrikanska länder som alla kriminaliserar samkönade sexuella relationer.

Hon kom tillsammans med maken Douglas Emhoff till Ghana i söndags och togs emot av president Nana Afuko-Addo.

Vid en gemensam presskonferens förklarade Kamala Harris sitt eget engagemang för mänskliga rättigheter, rapporterar Washington Blade.

– Ni vet att en stor del av min karriär har handlat om att lyfta frågor om mänskliga rättigheter, jämlikhet över hela fältet, inkluderat de som rör HBTQ-samhället, sa hon. Jag känner starkt för vikten av att stötta frihet och kämpa för jämställdhet mellan alla människor och att alla skall behandlas lika.

I Ghana pågår just nu en debatt i parlamentet om att ytterligare skärpa landets lagar mot hbtq-personer där såväl information, eller ”främjande”, av homosexualitet liksom att vara en allierad förslås att bli olagligt.

Harris kommer även besöka Tanzania och Zambia.

I Tanzania har kampanjer mot hbtq-rörelsen och enskilda eskalerat de senaste åren och tvingat en stor del av den redan svaga rörelsen under jord. President Samia Suluhu har nyligen uttryckt att samkönad sexualitet är något ”importerat” och landet har infört censur av barnböcker så som även genomförts i Ryssland, Ungern och som här hemma i samband med dragqueens sagoläsning på bibliotek har föreslagits av flera Sverigedemokrater.

Även i Zambia har landets president, Hakainde Hichilema, deklarerat sitt motstånd mot hbtq-personers mänskliga rättigheter. I september förra året publicerade han en video på Facebook som svar på en anti-hbtq-protest som genomfördes i landet. I videon gav han stöd till protesten och förklarade att Zambia har ”djupa kristna rötter” och kan därför inte erkänna samkönade relationer.

Enligt zambisk lag kan 14 års fängelse utdömas för samkönade sexuella handlingar. Än värre dom utdömdes 2019 då två män som haft sex fick 15 års i fängelse som straff. Efter internationella påtryckning benådades männen 2020.

I Östafrika har även Uganda chockerat omvärlden genom att parlamentet röstade för en straffskärpning där bland annat dödsstraff kan utdömas för ”förvärrande” (aggrevated) homosexualitet. En lagskärpning som tidigare stoppats av formella skäl efter prövning i högsta domstolen, men som när den nu antagits igen endast väntar på presidentens signatur för att slutligt bli antagen.

Svenska Regnbågsfonden som redan 2013 gav finansiellt stöd till den ugandiska hbtq-rörelsen för deras juridiska arbete mot lagen, startade i slutet av förra veckan en ny kampanj för att samla in stöd till att få lagen juridiskt prövad om presidenten trots internationella påtryckningar skriver under. Över helgen har drygt 650 000 kronor samlats in och målet sätts nu till att nå 1 miljon svenska kronor.