Vietnam förbereder sig för att anta en ny lag som kommer att skydda transpersoners rättigheter i landet. Enligt The Pink News planerar landet att tillåta transpersoner att ändra sin juridiska könstillhörighet utan att behöva genomgå könskorrigering. Detta skulle göra Vietnam till det första landet i Sydostasien som erkänner transpersoners rättigheter på detta sätt.

Enligt Vietnam News har regeringen godkänt förslaget om den nya lagen och den kommer att läggas fram för parlamentet nästa år. Enligt den nya lagen kommer transpersoner att kunna ändra sin juridiska könstillhörighet genom att lämna in en ansökan till myndigheterna, utan att behöva genomgå könskorrigering.

Nguyen Ngoc Thanh, ledare för en Hanoi-baserad HBTQ-organisation, välkomnar nyheten och säger: ”Detta är ett mycket viktigt steg för att skydda transpersoners rättigheter i Vietnam. Genom att tillåta transpersoner att ändra sin juridiska könstillhörighet kommer de att få tillgång till grundläggande rättigheter som utbildning, anställning och hälso- och sjukvård utan diskriminering”.