I fredags meddelade Ungerns president Katalin Novak att hon lägger in sitt veto mot en ny lag som utökar definitionen av ”visselblåsare”.

Lagen, som antogs i det ungerska parlamentet tidigare i förra veckan, har mött hård kritik från bland annat Amnesty International för att den nu inte enbart ger möjlighet för anställda att anmäla missförhållanden på företag och myndigheter, utan även ger medborgare möjlighet att anonymt anmäla de som inte följer konstitutionens syn på äktenskap, könsidentitet och familjebildning.

Lagen, som baseras på en visselblåsarlagstiftning från 2014, öppnar för att medborgare kan anmäla ”i allmänhetens intresse… av att skydda den ungerska livsstilen”. Lagen innebär också att de som ”sår tvivel” om ”familjens och äktenskapets roll” skall kunna anmälas tillmyndigheterna.

I landets grundlagar står sedan 2019 att äktenskap endast kan ingås mellan en man och en kvinna och det tydliggörs att en mamma endast kan vara kvinna och fader endast man.

– Det hela är endast en direkt fortsättning av regeringens homofoba och transfoba kampanjer, säger Aron Demeter från Amnesty Ungern till nyhetsbyrån AFP.

Enligt nyhetsbyrån framförde även den franske EU-ministern Laurence Boone, vid sitt besök i Ungren förra veckan, kritik mot lagen och menade att den inte är i överensstämmelse med europeiska värderingar.

Efter att presidenten nu lagt in sitt veto kan lagen, i sin helhet eller uppdaterad, tas upp i parlamentet ännu en gång. Om den då antas igen kan inte längre presidenten lägga in veto.