Notes from Poland rapporterar att tre hbtq-aktivister dömts för att ha protesterat på ett våldsamt sätt mot en lastbil med anti-hbtq-budskap som åkte omkring i Polen 2020.

Händelsen utspelades i juni 2020 där de tre nu dömda var bland en grupp som attackerade en lastbil med budskap som kopplade samman hbtq-rörelsen med pedofili.

De tre aktivisterna åtalades 2021 för huliganism, överfall och förstörelse av egendom. De dömdes i början av veckan till samhällstjänst i mellan 6 månader upp till ett år. De dömdes även att betala kostnader för de skador de orsakat på den konservativa anti abort och anti hbtq-organisationen Fundacja Pros egendom.  Tidigare i år dömdes medlemmar i just den organisationen för hatbrott just för de bilar med anti-hbtq budskap som de tre aktivisterna attackerade.

En av de nu dömda hbtq-aktivisterna, kallad Margot, häktades även i två månader i augusti 2020, ett domstolsbeslut som ledde till upplopp mellan polis och hbtq-aktivister. De våldsamma protesterna sommaren 2020  förklaras i polsk media av att regeringen då gjorde många negativa utfall mot hbtq-rörelsen.

Notes from Poland skriver att domaren Aleksandra Smyk underströk att protester är lagliga men att det skall ske inom lagens gränser.