I förra veckan dömdes ledaren för Stiftelsen Ja till Livet i Polen till ett års socialt arbete och 15 000 zloty i böter att betalas ut till Polens Humanitära hjälp (Polskiej Akcji Humanitarnej).

Tingsrätten i Gdansk menade att mannen, Mariusz Dzierżawski, genom att resa runt i bussar med budskap riktade mot hbtq-personer och rörelser brutit mot landets lagar om hatbrott. Budskap som att hbtq-rörelsen är ansvariga för sexuella övergrepp mot barn och andra hatfyllda påståenden kallas av domstolen ”förtalande, förödmjukande och riktade både mot individers och organisationers goda namn.”, skriver organisationen Tolerado på sin Facebook-sida.

Tolerado liksom andra organisationer och lokala myndigheter har under flera år försökt stoppa de så kallade ”pogrombussarna” men utan framgång. Tidigare försök att stämma Ja till livet-rörelsen har fallit på att diskriminerings- och hatbrotts-lagar i Polen inte specifikt nämnder sexuella läggning eller könsidentitet. 2020 uttalade en domare vid tingsrätten i Wrocław att de propagandamaterial som delades ut där homosexuella jämställde med pedofiler var ”informativt” och ”lärorikt”, berättar Notes from Poland.

Domen den 22 mars i Gdansk blir därför, menar Tolerado på sin facebook-sida, viktig för att sätta en ny praxis för hur hatfyllda utfall mot hbtq-personer och rörelser skall ses.

Den polska regeringen har reagerat negativt på tingsrättens dom. Justitieminister Marcin Romanowski kallar det ett ”skandalöst domslut” med menar att ”den (juridiska) samhällsklassen hanterar domstolarna som ett politiskt och förtryckande verktyg riktat mot de som opponerar sig mot HBTQ-ideologin”. Dzierżawski håller med, enligt Notes of Poland, och menar att domen liknar ”totalitära regimer”.

Tingsrätten i Gdansk dömde även Stiftelsen Ja tillLivet att på sin nätsida publicera en ursäkt till de han förtalat.