Det norska Forbrukerrådet, motsvarande svenska Konsumentverket, lämnade 2020 in ett klagomål till Datatilsynet, motsvarande svenska Datainspektionen, mot gay-appen Grindr på grund av hur den hanterar GPS-information, IP-adresser liksom ålder och kön och annonserings-ID och delar med sig till tredjepart för att dessa skall nå ut med sin marknadsföring. Året efter utdömdes ett skadestånd på 65 miljoner norska kronor.

Grindr överklagade till Personvernnemnda, som i september förra året meddelade att man inte ändrar Datatilsynets beslut. Grindr har möjlighet att pröva Personvernnemndas sätt att resonera i domstol, men kan i övrigt inte längre överklaga beslutet.

Även i Storbritannien stäms nu den populära mobil-appen inför domstol med hot om dryga böter. Nyhetsbyrån Reuters berättar att omkring 670 användare klagar på att deras privata information, inkluderat hiv-status, skall ha delats med tredjepart utan användarnas medgivande. Stämningen har lämnats in till Londons High Court.

– Det är allvarligt om det stämmer, kommenterade RFSLs förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala, och beskriver det som integritetskränkande i TV4 Efter Fem.

Till Reuters säger Grindr att de skyddar alla användares uppgifter och följer de regler som finns kring hantering av användardata, inkluderat i Storbritannien.