Under onsdagen meddelade Copenhagen Pride att deras politiske ordförande och talesperson, Lars Henriksen, avgår från sin post och sin plats i styrelsen.

Beslutet kommer efter att en rad sponsorer valt att hoppa av. Motivet för dessa är att Copenhagen Pride i samband med Winter Pride-arrangemanget i Köpenhamn frågade sponsorerna om deras aktiviteter i Israel. En fråga som ställdes med anledning av terrororganisationen Hamas pogrom mot en dansfestival och flera kibbutzer i oktober förra året och Israels efterföljande och oförsonliga krigföring i Gaza där tiotusentals både civila och Hamas-medlemmar dödats. Att Pride-arrangörerna ställde frågan fick bland annat Dansk Inudstri att beskriva Copenhagen Pride som ”politiserat” genom att kräva redovisning kring i frågor som inte direkt rör hbtqi+personers mänskliga rättigheter.

Copenhagen Pride i sin tur har svarat att de är en människorättsorganisation och därför också valt att uttala sig även i andra sammanhang där människorätten kränks.

Bara de senaste dagarna har förutom Dansk Industri, sjöfarts- och logistikföretaget A.P. Møller-Mærsk liksom läkemedelsföretaget Nova Nordisk och TUI även Nykredit lämnat och under onsdagen meddelades att DFDS liksom Google hoppar av. Alla hänvisar till att Copenhagen Pride anses ha utökat sitt mandat till att omfatta andra politiska områden än det som sponsorerna menar är det som de ställt sig bakom.

– Copenhagen Pride är större än jag är, och jag måste inse att om min person skuggar Copenhagen Pride i någon utsträckning krävs det åtgärder, säger Lars Henriksen som i snart 15 år lett Copenhagen Pride, i pressmeddelandet från organisationen.

– Därför har jag idag beslutat att avgå som politisk ledare och talesperson. Jag gör detta eftersom Copenhagen Pride har legat mig varmt om hjärtat i nästan 15 år och det bästa för priderörelsen har varit och fortsätter att vara min fokus. Jag är stolt över utvecklingen som Copenhagen Pride har genomgått under den tid jag har fått leda organisationen. Samtidigt är jag glad att jag kan vara förknippad med en ny roll så att jag kan fortsätta att bidra till priderörelsens utveckling. Min lojalitet förblir hos Copenhagen Pride, och jag kommer att fortsätta att arbeta för att stödja organisationen och dess utveckling och integritet.

Den administrativa ordföranden Benjamin Hansen understryker Henriksens betydelse för Copenhagen Pride. Ett firande som gått från att vara en liten festival till en av Skandinaviens största med flera starka sponsorer bakom sig och en stor folkfest både på festivalens eget område och i hela centrala Köpenhamn. Henriksen, berättas i pressmeddelandet, som även var starkt bidragande orsak till att Köpenhamn fick WorldPride kommer fortsatt vara ”kopplad” till föreningen och bidra med sin expertis.

– Vi ser fram mot fortsatt samarbete med Lars i hans nya roll, säger Hansen. I den kommer han dra i trådarna till sitt stora danska och internationella Pride-nätverk för att hjälpa till att stärka Copenhagen Prides relationer omkring hbtqi-frågan.