I ett pressmeddelande från arbetsgivarorganisationen Dansk Industri, som sedan 2011 varit en av de större sponsorerna till Copenhagen Pride, meddelas idag att man ”tar paus i sitt partnerskap”.

– Med den ökade politiseringen, som vi upplevt i år, är det vår uppfattning att Copenhagen Pride inte längre är den inkluderande gemenskap som den i starten var tänkt att vara, säger Kinga Szabo Christensen i pressmeddelandet och lovar samtidigt att de fortsatt kommer sätta fokus på hbtqi+rättigheter med ”danska verksamheter”.

Bakgrunden är att Copenhagen Pride i samband med sin Winter Pride skall ha frågat sina sponsorer om deras ”intressen och aktiviteter i Israel och Palestina”. Samtidigt uttalade sig Copenhagen Pride på ett sätt som uppfattades som ett ställningstagande i konflikten mellan Hamas och Israel.

Reaktionerna blev hårda från Dansk Industri och även från regeringshåll meddelades det att deltagande i årets Pride-parad skulle utebli om Copenhagen Pride framhärdade i att samarbetspartner skulle redovisa sina stångpunkter kring konflikten i Gaza.

Efter kritiken gick Copenhagen Pride ut med ett uttalande:

Vi erkänner att vår kommunikation i förhållande till Israel och Palestina från Winter Pride fram till nu har varit otillfredsställande och orsakat förvirring och nervositet bland våra partners och allmänheten, och att vi borde ha varit mer öppna i vår dialog med er, och vi är ledsna: Ni förtjänade bättre av oss”.

Till Danmarks Radio säger Szabo Christensen att hon är glad över ursäkten med ”efter det har vi inte upplevt några konkreta handlingar som visar att vi inte riskerar att hamna iden här situationen igen så att sponsorer och partners ställs inför liknande krav även framöver.

– Vi hoppas att de kommer ändra sig i framtiden, och vi kommer då gärna återuppta vårt stöd om Pride-organisationen i framtiden kommer säkra fullt fokus på sexuella minoriteters rättigheter och inkludering, säger Szabo Christensen i pressmeddelandet.

Som en direkt konsekvens av att Dansk Industri nu hoppar av väljer även det stora sjöfarts- och logistikföretaget A.P. Møller-Mærsk liksom läkemedelsföretaget Nova Nordisk, som bland annat står bakom diabetesmedicinen semaglutide som säljs under namnet Ozempic och även används som medel för bantning. Även reseföretaget TUI har enligt Berlingske hoppat av.

Till Danmarks Radio säger Benjamin Hansen på Copenhagen Pride att ”självklart är ledsna” för avhoppen med att de ”lyckligtvis har vi varje år nya partnerskap” och säger att Copenhagen Pride trist allt är glada för att de sponsorer som nu hoppar av kommer fortsätta ”det gemensamma” arbetet för mångfald inom sina företag.

I en kommentar till QX säger Benjamin Hansen: ”Vi har informerats om att Dansk Industri, Maersk och Novo Nordisk drar tillbaka sitt samarbete med Copenhagen Pride. Vi tar deras kritik i beaktande, men vår ståndpunkt är klar: Copenhagen Pride är politisk på så sätt att vi är en organisation för mänskliga rättigheter för HBTQ+ som motsätter sig kränkningar av mänskliga rättigheter över hela världen. Som vi tidigare har sagt, står vi vid och kommer alltid att stå vid civila. Vi är varken för eller emot någon demokratiskt vald regering, precis som vi inte begär att våra partners ska vara det. Vi förbehåller oss dock rätten att kritisera kränkningar av mänskliga rättigheter.”

På tidningen. Berlingskes fråga om den politiska ordföranden Lars Oskan-Henriksen efter avhoppen nu kommer lämna sin post svarar Hansen definitivt nej och understryker att han är vald av medlemmarna.

Copenhagen Pride har mottagit kritik även från Nørrebro Pride, ett alternativt Pride-firande i stadsdelen Nørrebro, vars medlemmar bland annat ställde sig upp vid ett möte med Copenhagen Pride för att kräva ett fritt Palestina och att Pride-organisationen upphör med ”pinkwashing” och slutar acceptera stöd från de som ”understödjer folkmord”. Även filmfestivalen Mix Copenhagen har agerat i protest mot att Copenhagen Pride har sponsorer som har verksamhet i Israel. Mix Copenhagen valde att stoppa sina filmvisningar under WinterPride och namngav sponsorerna Nykredit, Danske Bank, TUI Group, Volvo, Microsoft och Dansk Industri som de problematiska.

Här firas Pride i Danmark under 2024