I en färgglad och jublande parad visade i lördags den amerikanske ambassadören Mark Brzezinski sitt stöd för Polens regnbågssamhälle i en klimat av fientlighet från regeringen och den katolska kyrkan. Ambassadören uttryckte oro över rapporter om organiserade kampanjer mot hbtq-samhället och uppmanade till enighet och respekt, rapporteras i en nyhetstext från AP.

Under den färgglada paraden, där tusentals deltog, togs den amerikanska närvaron emot positivt. Vissa noterade även att USA, som just nu ser ett starkt motstånd mot transrättigheter i flera delstater, inte har en perfekt historia. Trots det uppskattade några som AP intervjuat det amerikanska stödet och menade att ambassadören har potential att påverka de polska politikerna.

Samtidigt har den polska regeringspartiet Lag och rättvisa öppet kritiserat hbtq-samhället för att mobilisera sin konservativa bas inför kommande val. Ambassadören uttryckte oro över rapporter om organiserade kampanjer mot hbtq-samhället och betonade vikten av enighet och respekt i samhället.

Se QX Pridelistning här