Inför årets Helsingfors Pride har det uppstått politiskt gräl mellan arrangörerna och de två partierna Samlingspartiet och Centern. Från Prides sida har man ilsknat till över att alla partiernas riksdagsledamöter inte röstade för den nya translagen och att det i debatten från partiernas sida formulerades det som ansågs vara transfoba uttalanden utan att det fick politiska konsekvenser.

Det i sin tur fick hbtq-personer som sympatiserar med de två borgerliga partierna att reagera starkt och kritisera Pride-rörelsen. Bland annat påpekades att en majoritet av riksdagsledamöterna i de två partierna röstade för lagändringen.

Bilden på statsråd från Samlingspartiet som fått regeringskollegor att reagera.

Nu efter helgens Prideparad i Helsingfors med kring 100 000 deltagare reagerar nu ett av den nya finska regeringens partier på deltagandet i paraden. Kristdemokraternas Sari Essayah, även skogs- och jordbruksminister, reagerar på ett tweet från partikollegans Päivi Räsänen som reagerat på att Samlingspartiets miljö- och klimatminister Kai Mykkänen och kultur- och vetenskapsminister Sari Multala, gick med i paraden med banderollen där det står ”statsrådet”.

– Som regering kan vi inte delta om vi inte alla delar samma ideologiska och mycket starka politiska åsikter som för närvarande representeras av priderörelsen, säger Essayah i Yles morgonprogram, rapporterar Svenska Yle.

Att Pridedeltagande blivit med känsligt för regeringen i Finland, kan förklaras av att såväl Kristdemokraterna som Sannfinländarna numera är del av den. Till skillnad från i många europeiska länder och tidigare år i Finland gick inte heller statsminister Petteri Orpo med i årets parad. Det tolkar Essayah som ett ställningstagande.