I lördags höll Ungerns premiärminister Viktor Orbán tal i den rumänska staden Băile Tuşnad och varnade  för en ”hbtq-offensiv” från Europeiska unionen. Han framförde även den högerextrema konspirationsteorin om ”befolkningsutbyte”: ”EU förkastar den kristna arvet, utbyter befolkningen med hjälp av migration… och genomför en hbtq-offensiv”, citerade ”Euractiv” regeringschefen.
Under talet riktade Orbán kritik mot ”federalister” och anklagade EU för att förra året försökt ”öppet förändra regeringen i Ungern”. Han hänvisar till parlamentsvalen, där hans högernationalistiska parti drev anti-hbtq-kampanj. EU riktade stark kritik mot kampanjen.
Orbán hävdade även att EU försöker påverka höstens val i Polen, där den högerpopulistiska PiS-partiet, ledd av premiärminister Mateusz Morawiecki och partiledare Jarosław Kaczyński, hoppas vinna en ny mandatperiod. Likt i Ungern är även den polska regeringen motståndare till hbtq-rättigheter och har kritiserats av EU-kommissionen för inskränkningar av pressfriheten och oberoendet hos rättsväsendet.
Orbáns tal riktades till representanter för den ungerska minoriteten i Transsylvanien som Ungern ger ekonomiskt stöd till. Inom den ungerska högern finns även en dröm om att skapa ett storungerskt imperium som inkluderar delar av grannländerna Slovakien, Ukraina, Polen, Serbien och Österrike. Orbán anspelar upprepade gånger på idén om att skapa ett Storungern.
Politiska experter spekulerar i att den spända ekonomiska situationen i Ungern är anledningen till den skarpa retoriken. Inflationsnivån ligger på cirka 25 procent, är högre än i något annat EU-land. Med sina identitetspolitiska utfall försöker Orbán styra bort uppmärksamheten från ekonomiska problem, är analysen.