I söndags tog den italienska modedrottningen Donatella Versace emot ett hållbarhetspris inom modeindustrin för sitt engagemang till stöd för regnbågssamhället. Priset för ”rättvisa och inkludering” vid CNMI Sustainable Fashion Awards 2023, delades ut av sångaren Marco Mengoni, som representerade Italien vid senaste Eurovisionsfestivalen.

I tacktalet gick Donatella Versace till hårt angrepp på den sittande regeringen.

Här i Italien har det aldrig varit viktigare för oss att stödja minoriteters röster. Vår regering försöker ta bort människors rättigheter att leva som de önskar, de begränsar våra friheter.

I talet som enligt The Guardian möttes med långa ovationer fortsatte hon att beskriva hur den italienska regeringens politik beskär människors vardag och begränsar friheten ”att gå nerför gatan med huvudet högt och utan rädsla, oavsett identitet.

Och hon fortsatte:

Friheten att bygga en familj och leva som du vill. Friheten att älska vem du vill. Vi måste alla kämpa för frihet. Vid en tidpunkt då transpersoner fortfarande lider av fruktansvärd våld, vid en tidpunkt då barn till samkönade par inte anses vara deras barn, vid en tidpunkt då minoriteters röster attackeras av nya lagar. Vid denna tidpunkt har vi fortfarande mycket att göra.

Hon berättade sedan om när hennes äldre bror, Gianni Versace och grundare av modehuset Versace, kom ut:

Jag var 11 år gammal när min bror Gianni berättade för mig att han var gay. För mig förändrade detta ingenting. Jag älskade honom och jag brydde mig inte om vem han älskade. Hans kärlek och uppmuntran gjorde mig till den jag är.

I sitt tal till Donatella sa Marco Mengoni att hon är en queerikon.

Jag är mycket stolt över att kallas det. Jag kämpar för frihet, jämlikhet och inkludering varje dag. Jag byggde min valda familj med ovillkorlig kärlek. Mina vänner och team definieras inte av ras, religion, ålder, kön eller sexuell läggning, utan av kreativitet, öppenhet, glädje och vänlighet – värden som spelar roll. Om vi alla var mer välkomnande och förstående mot varandra, vilken fantastisk värld det skulle vara.

Reaktionerna på hennes tal har varit översvallande i Italien och i modervärlden. Hennes engagemang har fått extra stor uppmärksamhet efter att den italienska regeringen, ledd av svenska Sverigedemokraternas syskonparti  ”Italiens bröder” med Giorgia Meloni som premiärminister, har möjliggjort att regnbågsfamiljer splittras genom att icke biologiska föräldrar fråntas sitt juridiska föräldraskap.

Den italienska regeringen förelår nu även enligt BBC att införa ett förbud mot att ta hjälp av surrogatarrangemang utomlands. Enligt förslaget skall personer som tar hjälp av surrogat/värd-mödrar utanför italiens gränser straffas med motsvarande när 12 miljoner i böter och upp till 2 års fängelse.

Till BBC säger de två papporna Claudio och Davide, som snart skall bli föräldrar med hjälp av en surrogatmoder att de nu står inför två val: ”att lämna Italien och hamna i fängelse, eller fly landet”.

Just nu samlar svenska Regnbågsfonden in pengar till organisationen Famiglie Arcobaleno som hjälper regnbågsfamiljer juridiskt och arbetar för att få de nya reglerna som fråntar barn deras föräldrar prövade i domstol.