Efter att den regeringsvänliga tidningen Magyar Nemzet i oktober 2020 beskrev den lesbiska organisationen Labrisz Leszbikus Egyesület som en ”pedofilorganisation”, valde de att stämma tidningen för förtal.

Magyar Nemzet uppmärksammade att den lesbiska organisationen gett ut barn- och ungdomsboken Meseország mindenkié (en sagobok för alla) som berättar sagor ur minoritetsperspektiv. De själva beskriver boken som att den består av ”berättelser om äldre, romer, fattiga, adopterade eller misshandlade barn, hjältemodiga tjejer samt lesbiska, homosexuella eller transpersoner som sagohjältar.

Den ungerska Konsumentombudsmannen förklarade att boken måste märkas med varningstext för att få säljas och president Viktor Orbán gick ut hårt och kritiserade boken för att ha ”passerat en röd linje” och ministern Gergely Gulyás hotade med rättsliga åtgärder mot utbildningsinstitutioner om de gjorde boken tillgänglig.

I första instans fälldes tidningen för den artikel som debattören György Németh skrivit. I en kommentar till den juridiska processen förklarar han att hans påståenden om organisationen och boken som ”pedofil” handlat om att han kallat organisationens omdöme för pedofilt. Det försvaret fick han gehör hos i högsta inatans.