Efter söndagens parlamentsval i Luxemburg tappade De gröna mer än hälften av sina platser. Från 9 till 4 platser. Därmed tappar även den sittande regeringen sin majoritet. För att klara majoritet behövs 31 mandat och den sittande regeringen landar efter valet på 29.

Den sittande regeringen leds av Xavier Bettel, ledare för det liberala partiet som ökade med två mandat. Det socialdemokratiska partiet som är det tredje i den sittande regeringen gick fram med ett mandat. Men dessa partiers framgångar kompenserade inte de grönas stora tapp bland väljarna.

Bland den splittrade oppositionens partier gick det högernationalistiska partiet ADR fram med två mandat och Piratpartiet med ett. Oppositionen består utöver dessa av ett vänsterparti med 2 mandat och det största, det kristdemokratiska partiet som har 21 mandat.

Xavier Bettel är den längst regerande öppet homosexuelle regeringschefen i Europa. Han tillträdde 2013 och blev då den förste regeringschefen i Luxemburgs historia som inte var kristdemokrat. Under sin tid som regeringschef har äktenskapet öppnats även för samkönade par, 2014 och med en stor majoritet. I somras infördes ett grundlagsskydd för regnbågsfamiljer och samkönade äktenskap genom att det skrevs in en formulering om att ”varje individ har rätt att bilda familj”. Luxemburg gjorde 2018 det möjligt för transpersoner att byta juridiskt kön enbart baserat på självbestämmande.

En troligt ny regering är att Xavier Bettels liberaler och det Kristdemokratiska CSV bildar en ny regering med 36 mandat. I så fall blir Luc Frieden ny premiärminister. En annan möjlig lösning, gissar sajten queer.de är att liberalerna och socialdemokrater bildar en minoritetsregering med de gröna och vänstern som del av det parlamentariska underlaget.

Om Bettel till slut lämnar sin post så blir Irlands Leo Varadkar den enda öppet homosexuella regerinsgchefen inom EU. Han är idag Irlands Taoiseach, dvs regeringschef. Utanför EU är Andorras regeringschef Xavier Espot, öppet homosexuell, Serbiens premiärminister Ana Brnabić öppet lesbisk och Lettlands tidigare utrikesminister Edgars Rinkēvičs blev i somras landets preisdent.

Xavier Bettel är den hittills enda utländska regeringschef som delat ut Året Homo/Bi/Trans på QX Galan. Det var 2020 då och och hans make Gauthier Destenay gav utmärkelsen till Tobias Karlsson.