Fotoutställningen som sedan den 21 september visas på Ungerns Nationalmuseum i Budapest har i uppdrag att visa fotojournalistik och täcka viktiga ämnen. Den filippinska fotojournalisten Hannah Reyes Morales har med fem bilder som dokumenterar äldre hbtq+personer på Filippinerna. De har delat hem i decennier och tar nu hand om varandra när de åldras. Några av bilderna visar personer klädda i drag och som är sminkade.

Dessa fem bilder fick en högerextrem ungersk parlamentsledamot att lämna in klagomål till landets kulturministerium. Där beslutades att utställningen bryter mot landets förbud mot att minderåriga skall kunna ta del av information om och skildringar av hbtq+personer. Ministeriet beslutade därmed att påtvinga museet en 18-årsgräns.

Joumana El Zein Khoury, verkställande direktör för World Press Photo, säger att det är första gången som en av deras utställningar utsatts för censur i Europa. Inte ens barn med målsmans tillstånd får besöka utställningen.
– Det faktum att det införs begränsad tillgång för en viss typ av publik är verkligen något som chockade oss fruktansvärt. Det är häpnadsväckande att det händer i Europa, säger Khoury till nyhetsbyrån AP.