Personer yngre än 18 år har förbjudits från att besöka årets World Press Photo-utställning i Budapest. Detta på grund av fem bilder med hbtq-innehåll. Den filippinska fotojournalisten Hannah Reyes Morales har med fem bilder dokumenterat äldre hbtq+personer på Filippinerna.

Nu sparkas László Simon, chefen för det ungerska nationalmuseet. Han ska ha ”misslyckats” med att genomföra det regeringsbeslut som skulle hindra minderåriga från att besöka utställningen med hänvisning till den lag förbjuder att minderåriga exponeras för HBTQ-innehåll.

Efter att ha infört åldersgräns menar museet att de inte rent juridiskt haft möjlighet att upprätthålla regeringens krav. Detta eftersom de inte får begära identitetskort.

Trots det har den ungerska kultur- och innovationsministern János Csák sagt upp anställningen av museichef Laszlo Simon med omedelbar verkan.

Csák motiverar att Simon skall ha ”underlåtit att uppfylla de rättsliga skyldigheter som förväntades av honom”, och säger att han ”hade ägnat sig åt ett beteende som gjorde det omöjligt att fortsätta sin anställning”.

László Simon har kommenterat på Facebook där han säger att han inte accepterar beslutet. ”Som pappa och farförälder avvisar jag bestämt tanken att våra barn ska skyddas från mig eller från den institution jag driver”.