En av Europas mångåriga och ledande hbtqi-aktivister och Europa-politiker, tyske Volker Beck (De Gröna) gick till hårt angrepp mot svenske klimataktivisten Greta Thunberg under gårdagen. På X, tidigare Twitter, kommenterade han Thunbergs uttalanden vid en klimatmanifestation i Amsterdam, inför tiotusentals deltagare. Bland annat skanderade hon ”Ingen klimaträttvisa på ockuperat land” med hänvisning till Israels ockupation av Palestinska områden.

Volker Beck skriver: ”Slutet på @GretaThunberg som klimataktivist. Från och med nu är hon en hatare av Israel på heltid. Ett nytt kapitel läggs till 2000 år av europeiskt hat mot judar.

Enligt Queer.de har irritationen mot Greta Thunberg i delar av den tyska klimatrörelsen växt fram efter att hon vid tidigare tillfällen inte skall ha nämnt Hamas övergrepp och mord på civilpersoner i Israel den 7 oktober och dess tagande av gisslan.

Peter Tatchell vid lördagens stora demonstration till stöd för Palestina.

Även i Storbritannien, i samband med den stora demonstrationen i lördags till stöd för Palestina kom den välkänd hbtqi+aktivisten Peter Tatchell med plakat som krävde ett ställningstagande mot Hamas. En liknande protest genomförde han redan 2007 vid en pro-palestinsk demonstration på Quds-dagen. En dag som initierades av den iranske diktatorn ayatolla Khomeini för att samla den muslimska världen till stöd för Palestina. Då bar han vid sidan om pro-Palestinska budskap även budskap riktade mot den iranska regimens kvinnoförtryck och fick skyddas av polis mot hatiska påhopp. Han har därefter vid flera tillfällen markerat vid pro-palestinska manifestationer genom att lyfta Hamas som en odemokratisk organisation som förtrycker kvinnor och dödar hbtqi-personer.

Vid lördagens demonstration stoppades han från att delta av demonstrationsvakterna med hänvisning till att han är ”en känd bråkmakare”.