Peter Tatchell, mångårig och stridbar kämpe för HBT-personers rättigheter deltog i en pro-palestinsk demonstration arrangerad på det som av den avlidne iranske religiöse ledaren ayatolla Khomeini utsetts till Al Qud-dagen.
När han anlände till demonstrationen uppger han att han omedelbart utsattes för verbala attacker från andra deltagare. Tatchell bar dels ett plakat med texten ”Free Palestine” och dels ett plakat med en bild på en 16-årig iransk flicka som avrättats 2004 för ”brott mot dygden” efter att hon utsatts för en våldtäkt. Våldtäktsmännen gick dock fria.
Bakom demonstrationen stod ett vänsterparti och en rad islamsiska organisationer. Tatchells bild av demonstrationen var att den bestod av många som stödjer Hezbollah och Hamas och flera ”pro-iranska Shia-fundamentalister”..
”Så snart jag kom till Al Qud-demonstrationen utsattes jag för ett bombardemang av våldsamma, hotfulla invektiv från en stor del av samlingen. Några skrek ”Tatchell är sionist, Tatchell är pedofil. Ut härifrån! Ut härifrån!”
Sex av demonstranterna försökte fysiskt attackera Tatchell som skyddades av polis. Tatchell skriver att han utsattes för verbala attacker hela demonstrationsvägen av det han kallar ”ultra-fromma muslimer”.
Han noterade att han dock fick stöd av främst kvinnor i demonstrationen.

Tatchell har vid ett flertal tillfällen hårt kritiserat den brittiska vänsterrörelsen för att den inte tydligt tagit avstånd från den iranska regimen och andra religiöst fundamentalistiska rörelser i Mellanöstern för dessas kvinnopolitik, HBT-politik såväl som antisemitism.
Tatchell är förutom HBT-arbetet politiskt engagerad i brittiska miljöpartiet och har sedan 1982 deltagit i rörelser till stöd för Palestina.
”Inga av mina muslimska vänner tror på detta bigotta struntprat, och de flesta brittiska muslimer tar avstånd från intolerans. I mitt arbete kring fängelser och asylpolitiken där jag hjälper många hetero- såväl som homosexuella muslimer får jag ständig uppmuntran av imamer som visar stor medkänsla och tolerans. De arbetar med glädje med mig, trots att jag är gay och ateist. Det är den goda, milda sidan av Islam som aldrig verkar vara av nyhetsintresse.”

http://www.qx.se/nyheter/index.php?lista=fri&text=tatchell

Källa: Läs tidigare artiklar om Tatchell

Publicerad: 2007-10-15 12:17:19