Hovrätten i Helsingfors frikände i tisdags den kristdemokratiske riksdagsledamoten Päivi Räsänen. Tre uttalanden om homosexuella och homosexualitet prövades som hets mot folkgrupp.

Hovrätten menade, enligt Svenska Yle, att uttalanden hon gjort som nu prövades var ”kränkande” men inte kunde ses som hets mot folkgrupp.

De tre uttalanden som prövades var dels texten i en pamflett från 2004, men som på nytt spreds av Räsänen 2019. Där uppges att samkönade förhållanden utmanar den kristna livssynen. Samma år, 2019, kritiserade hon via social medier delar av den finska lutherska kyrkan för att ha medverkat vid Pride och la ut bild från Romanbrevet där homosexuell lust fördöms av Paulus med  texten ”Hur går kyrkans lärogrund, Bibeln, ihop med en ideologi där skam och synd lyfts till något att vara stolt över?”. Slutligen prövades ett uttalande i Yle där hon menat att gud inte skapat människan som homosexuell.

Till Yle säger professorn i straffrätt vid Helsingfors universitet, Kimmo Nuotio, att domen inte skall tolkas som att liknande uttalanden kan göras utan att hänvisning till Bibeln görs eller då de är direkt menade att kränka och inte del i en religionsdebatt.

Till Yle säger Oscar Ohlis från Regnbågsallians Svenskfinland, att han inte är överraskad.

– Beslutet antyder att det är helt ok att kränka, och väcker frågan om vad som då egentligen räknas som hat. En fällande dom skulle ha satt riktlinjer för vad som är okej att säga, säger Ohlis.

Svenska tidningen Dagen citerar Räsänen med att efter domen sagt att hon är ”lättad, glad och tackar Gud”. Den kristna sajten CNE.News som följt frågan intensivt under en längre tid berättar att Räsänen är ”överlycklig”.

Finlandssvenska dagstidningen Hufvudstadsbladet kommenterar domslutet på sin ledarplats och avslutar med att säga: ”Fallet Räsänen och debatten däromkring illustrerar framför allt att den evangeliskt-lutherska kyrkan i Finland fortfarande år 2023 brottas med frågor kring homosexualitet och en könsneutral äktenskapssyn. Samvetsfrågor kan inte avgöras i rådstugan.