Den katolska kyrkans kardinal Peter Turkson har tagit ställning i en diskussion i hans hemland Ghana kring att skärpa landets lagar mot samkönad sexualitet och hbtq-rättigheter.

Till brittiska BBC HardTalk säger han att homosexualitet inte skall ses som en kriminell handling. Han menar även att människor skall få hjälp att bättre förstå frågan.

Kardinal Turkson säger att även om homosexualitet ”objektivt sätt är en synd” och att han liksom Katolska kyrkan inte erkänner samkönade äktenskap så ”skall hbtq-personer inte kriminaliseras för de har inte begått ett brott”.

Därmed tar han en annan ställning än Ghanas katolska kyrka har gjort. De har klassat samkönad sexualitet som ”avskyvärd”. I Ghana pågår en parlamentarisk hantering av ett lagförslag där att identifiera sig som homosexuell blir straffbart med upp till tre års fängelse. Att arbeta för hbtqi+rättigheter skulle om lagen antas ge upp till 10 års fängelse.

Till skillnad från kardinalen har Ghanas katolska biskopar, tillsammans med andra kristna ledare, även gått ut med en tydlig markering mot ”den västerländska agendan” kring hbtqi+frågor. De reagerade i ett uttalande i augusti mot att USAs ambassadör framfört protester mot de förslagna lagskärpningarna och varnat för att investeringar i landet kommer minska om de antas.

Tidigare i år var USAs vice president Kamala Harris i tre av de afrikanska länder som är på väg att kriminalisera samkönade relationer. I Ghana sa hon vid en presskonferens bland annat att ”ni vet att en stor del av min karriär har handlat om att lyfta frågor om mänskliga rättigheter, jämlikhet över hela fältet, inkluderat de som rör HBTQ-samhället”. Förutom Ghana besökte hon då även Tanzania och Zambia.

Påven Franciskus har på senare tid att tydligare markerat en förändringen i den officiella synen på samkönade relationer och transpersoner. Bland annat genom att bjuda transpersoner på lunch, bjuda in en hbtqi+katolsk organisation till Vatikanen, ge ett OK till välsignelse av samkönade relationer, dock inte äktenskap, och avsätta den konservativa amerikanske biskopen Joseph Strickland.