Den 18 mars 2023 arrangerades ett möte i Melbourne av den brittiska anti-trans-aktivisten med pseudonymen Posie Parker (riktiga namn Kellie-Jay Keen-Minshull), som turnerat landet runt på temat ”Let Women Speak”/Låt kvinnor tala

Motdemonstranter från hbtqi+rörelsen och antifascistiska grupper ropade bland annat ”Posie Parker you can’t hide, you’ve got Nazis on your side” (Posie Parker du kan inte gömma dig, du har nazister vid din sida). Under de upprörda stämningarna, där anti-trans-tal avbröts rent fysiskt, kom en grupp på 30 män från nynazistiska National Socialist Network för att visa sitt stöd för mötet som riktade sig mot transrättigheter.

Vid mötet gjordes nazi-hälsning vilket bidrog till en efterdebatt som nu, enligt tyska tidningen Queer, är direkt orsak till att den australiska regeringen under måndagen meddelat nazi-hälsning liksom att visa nazistsymboler kriminaliseras i hela landet.

I den ofta tuffa diskussionen mellan så kallade TERF, transexkluderande feminister, och hbtqi+rörelsen har anklagelser om att kontakter med trans-hatande högerextrema och till och med nazistiska grupperingar finns mer eller mindre öppet.

En liknande diskussion uppstod även i Sverige 2020 kring den radikalfeministiska bloggsidan Gardet där en bloggare anklagades för att ha nazistiska kopplingar. I Australien blev det även en efterdiskussion kring om Kellie-Jay Keen-Minshull kunde få kallas anti-trans eller om media måste kalla henne kvinnorättsförkämpe. Frågan drevs enligt Sydney Star Observer till Broadcasting Standards Authority (BSA), motsvarande svenska Medieombudsmannen som valde att inte klandra tidningar som använt beskrivningen anti-trans.

Liksom i Sverige och flera länder i Europa så har den högerextrema miljön i Australien riktat in sig på sagoläsande dragqueens och även attackerat Pride-event under 2023. Precis som i Sverige har det lett till att några event av säkerhetsskäl tvingats ställa in.

Sydney Star Observer rapporterade även att under 2023 då samma turné som Kellie-Jay Keen-Minshull genomförde i Australien även besökte Nya Zeeland så ledde det till att transfobiska uttryck ökade dramatiskt.