Tidningen VnExpress publicerade i lördags bröllopsbilden från mittbacken i det vietnamesiska landslagets, Trần Thị Thu (33), giftermål med Nguyen Thị Thuong.

De två träffades redan 2022 och deras officiella giftermål är det första som fått publicitet i Vietnam. Enligt den engelskspråkiga tidningen som bevakar Vietnam, deltog flera av Thus lagkamrater vid ceremonin.

Thu började spela fotboll 2006 i Ho Chi Minh Citys fotbollsklubb (HCMC FC eller Câu lạc bộ bóng đá Thành phố Hồ Chí Minh) och har sedan dess varit med att säkra åtta nationella segrar och spelat 32 matcher med landslaget. Hennes kontrakt med fotbollslaget är nu avslutat och Vnexpress uppger att Thu inte beslutat om hon vill fortsätta spela eller ägna sig åt annat.

Portugals Jessica Silva och Vietnams Tran Thi Thu med nummer 4 på bröstet vid sommarens VM i Australien och Nya Zeeland.

Vietnam som styrs av ett enväldigt kommunistparti har på senare år börjat öppna sig för att tydligare inkludera hbtqi+rättigheter. Pride firas i de större städerna, sjukdomsklassificering av homosexualitet och transidentitet har avskaffats, samkönade par kan ansöka om adoption och lesbiska par få hjälp med IVF. Däremot är samkönade äktenskap inte erkända i Vietnam, så giftermålet mellan Thu och Thuong har ingen juridisk verkan.

Det pågår ett påtryckningsarbete för att tillåta samkönade äktenskap där en Hanoibaserat hbtqi+organisation i sin kampanj ”Toi dong y” (dvs ”Ja” vid en vigselceremoni) fick 17 kändisars stöd och totalt samlade in en miljon namnunderskrifter via Facebook på bara 72 timmar.