Polisen i tyska Pforzheim eftersöker en baptistisk sekt som gjort hbtq-samhället till sin främsta fiende. Det berättar den tyska queer-tidningen queer.de.

Kyrkan, eller sekten, kallas Zuverlässiges Wort (ungefär ”Pålitligt ord”) och har varit bevakad under flera månader för misstanken om att uppvigla till och godkänna kriminella handlingar.

Den religösa sekten har under flera års tid uppmanat till att döda ledare för hbtqi-samhället, som bland annat den gröna riksdagsledamoten Sven Lehmann. I ett videomeddelande från 2021 sa predikanten Anselm Urban att Lehmann representerar ”samhällets avskum”. För att då undkomma åtal i Tyskland flydde han till USA där han fortfarande befinner sig hos ”the Faithful Word Baptist Church” i delstaten Arizona. En kyrka som är fixerad vid homosexualitet och dessutom grovt antisemitisk.

Zuverlässiges Wort vars bas finns i Leipzig öppnade i mars förra året en församling i Pforzheim. En stad i Baden-Württemberg med ca 130 000 invånare. I juni förra året höll en annan predikant, Andy Shamoon från Österrike, en hatfylld predikan inför Pridemånaden. Budskapet i den timmeslånga sändningen var att gud inte bara älskar utan även hatar. Just homo- och transsexuella är människor som gud hatar. De gud hatar skall, förklarar han, också ”på ett eller annat sätt oskadliggöras av staten”.

Även i den tyska kyrkan är förutom hbtq-personer även judendom och islam måltavla för nedvärderande uttalanden. i samband med denna predikan valde gröna parlamentariker att uppmana Baden-Württembergs inrikesminister Thomas Strobl (CDU) att ta initiativ till att förbjuda den baptistiska sekten.

I mitten av januari inledde polisen husrannsakningar mot sektens lokaler i Pforzheim och i en av predikanternas hem i Leipzig. Totalt är det 4 personer som nu ingår i polisens utredning, varav två antas befinna sig utomlands. På sin threads-sida bekräftar kyrkan upprört att polisen beslagtagit deras fotoutrustning och teknik för livestream liksom ett kassaskåp som de uppger innehåller donationspengar. Kyrkan hoppas även få hjälp av den kristna Österrike-baserade lobbyorganisationen ADF International som verkar mot hatbrottslagar som de menar går emot religionsfrihet. En rörelse som även engagerat sig i den kristdemokratiske finske tidigare riksdagsledamoten och partiordföranden Päivi Räsänens juridiska turer kring antihomosexuella uttalanden.