En rysk ung kvinna i Nizjnij Novgorod har dömts till fem dagars ”administrativ” arrest för att ha burit ett par örhängen i regnbågsfärgerna. Det uppge Aegis SOS via Telegram. Örhängen var utformade som grodor med flugsvampar som hattar.

Örhänget i sju färger provocerade i måndags ”aggressiva personer” som krävde att flickan skulle ta av sig örhängena som de ansåg vara förbjudna ”extremistiska” symboler.  Personerna, som Aegis SOS kallar ”provokatörer”, filmade konfrontationen och la ut på sociala medier.

Där fick anställda vid myndigheten Centret för att bekämpa extremism, som formades 2008 med fokus på norra Kaukasus och Krim efter invasionen 2014 men på senare tid riktat in sig även på människorättsaktivister och regimkritiker, att kalla in flickan till förhör. Hon hölls kvar över natt och rättegången genomfördes dagen efter hon arresterats.

Advokaterna påpekade att det var sju färger i örhängena, inte de sex som ingår i Regnbågsflaggan. Flaggan är en internationell symbol för hbtqi+rörelsen och i november förra året beslutade landets Högsta domstol att denna rörelse är att betrakta som ”extremistisk”. Trots argumentationen från kvinnans juridiska ombud dömdes hon.