I tisdags bad programledaren Wojciech Szeląg vid public service-bolaget TVP om ursäkt för hur homo-bi och transpersoner och frågor kring gruppernas livssituation hanterats av TV-kanalen.

Han gjorde det i samband med en intervju med hbtqi-aktivisterna Bart Staszewski och Maja Heban där han inledde med att säga:

– Det har gått en lång tid, många år, där skamliga ord har riktats mot människor i Polen enbart för att de bestämmer själva vem de är och vem de älskar. HBTQ är inte en ideologi, utan människor: med namn, ansikten, nära och kära samt vänner. Alla dessa människor borde idag höra orden ‘Förlåt mig’. Därför ber jag om ursäkt.

TVP har under de år som partiet Lag och Rättvisa styrt landet anklagats för att ha blivit en kanal som använts av det högernationalistiska styret för att bland annat attackera hbtqi-personer, företrädare och organisationer.

Efter valet då liberaler med stöd av vänstern tog över majoriteten i parlamentet har ett arbete för att avpolitisera den statliga televisionen påbörjats, vilket i sig skapat demonstrationer och protester från de som tidigare styrde landet.

Till BBC säger Bart Staszewski att han nästan föll i tårar för att han blev så tagen av ursäkten.

I början av januari visades regnbågsflaggan för första gången på länge i TVP då de två hbtqi-aktivisterna Jakub och Dawid  var med i en talkshow.