Igår beslutade Grekland att legalisera samkönade äktenskap och adoptionsrätt för regnbågsfamiljer.

Grekland har legaliserat samkönat äktenskap! Vad säger det om Grekland idag?

– Grekland är som Sverige var när debatten pågick här. Det finns fortfarande många greker som är otroligt fördomsfulla, både rasister och homo- och transfobiska. Men det finns även en stor grupp av människor, inklusive den politiska majoriteten i parlamentet, som har moderniserats utifrån jämställdhet och hbtqi-rättigheter, säger Tasso Stafilidis och fortsätter:

– Den nyvalda partiledaren för det grekiska vänsterpartiet är öppet homosexuell. När han blev vald till partiledare så var det flera etablerade greker som var negativt inställda till honom på grund av hans läggning. Men han har varit en draghjälp i folks förändring av sina attityder. På samma sätt hoppas jag att lagen ska verka attitydförändrande.

Finns det mycket motstånd? 

– Ja. Den grekisk-ortodoxa kyrkan är en av huvudorsakerna till att det tagit så lång tid för framsteg. Kyrkan har hela tiden varit en kompakt motståndare. Det finns till exempel inga kvinnliga präster inom den grekiska kyrkan idag. Jag tror att de måste komma förbi det stadiet innan de kan förstå att homosexualitet inte är något problem.

Och du som själv är grek – vad känner du inför segern?

– Jag tycker att det känns fantastiskt såklart. Det är inte en dag för tidigt. Och Grekland behöver fortsatt moderniseras i arbetet mot diskriminering och kränkningar – inte bara när det kommer till hbtqi-personer utan även i arbetet mot rasism. Jag är oerhört stolt över Grekland och mitt ursprung!