I september röstade den gambianska nationalförsamlingen igenom nya skärpta anti-homolagar. Dessa innebär bland annat att homosexuella kommer kunna straffas med livstids fängelse vid ”försvårande” fall.
Nu har även president Yahya Jammeh skrivit under lagen rapporteras från nyhetsbyrån AP. Därmed kan lagen träda i kraft. Redan idag kan homosexuella dömas till 14 års fängelse i Gambia enbart på grund av att man har sexuella kontakter med någon av samma kön.
I Uganda avslog tidigare i år en domstol de skärpta antihomosexuella lagarna. Bland annat hbt-rörelsen SMUG, som fått stöd för sitt arbete även av svenska Regnbågsfonden, lyckades driva frågan om hur skärpningen av de redan hårda lagarna den juridiska vägen. Lagarna ogiltigförklarades av tekniska skäl då för få parlamentsledamöter var närvarande vid omröstningen.
Under torsdagen rapporterade dock Aljazeera.com att nya initiativ nu är klara i det ugandiska parlamentet för att återintroducera skärpningar av landets antihomosexuella lagar. I den grupp som arbetat med nya skrivningar återfinns även Ugandas vice president Edward Ssekandi.. Enligt Aljazeera fokuserar man inom den parlamentariska gruppen på att förbjuda ”propaganda” för homosexualitet och det förväntas bli klara med sitt arbete kommande månad.