Hej Elisabeth! Grattis till den fantastiska recensionen i Helsingborgs Dagblad som kallade din bok, Ack Sverige, du sköna, för ”den starkaste fotografiska Sverigeskildringen på 20 år. Lika viktig som sensationellt bra”. Vad gör man när man läser en sån recension?
– Jag blev glad som ett barn och ringde frugan direkt och läste upp just de raderna.
Hur länge har du jobbat med boken?
– I tre år, men jag har varit som mest intensiv med fotograferandet under det senaste året.
Du har jobbat mycket med satir och har retuscherat mycket i dina bilder på senaste tiden, hur ser det ut i den här boken, är bilderna regisserade eller är de tagna ”rakt upp och ner”?
– Det var det som var besvärligt i början av arbetet med Sverigeboken, att gå tillbaka till att fotografera dokumentärt som jag gjorde mycket under min tid som pressfotograf under 80-talet. Efter Ecce Homo-utställningen 1998 har jag varit regissör med min kamera och arrangerat varje liten detalj. Nu i Sverigeboken är det ögonblicksbilder. Det tog nästan 100 bilder innan jag sa till mig själv, ”det här kan nog bli en bok i alla fall”. I mina ”artade” bilder säger en bild 100 saker, men i min Sverigebok säger 100 bilder en enda sak, nämligen att vi måste sluta säga vi och dem, vi ska säga vi om oss alla i Sverige.
Omslagsbilden med tjejerna som plåtar påfåglar är otroligt fin, kan du berätta om den?
– Jag var med barnen på Skansen och med mig hade jag bara min lilla amatörkamera som är sämre än en mobilkamera. Plötsligt någonstans mellan sälarna och ormarna mötte vi dessa kvinnor. Jag satte mig på huk och tog bilden, sen ropade barnen på mig att vi skulle skynda vidare. Så kan en omslagsbild bli till!
Vad vill du att man ska känna när man bläddrat sig igenom boken?
– Att vi börjar tänka på att vi alla i Sverige är en del av världen. Jag hoppas boken står bland ”vanliga” Sverigeböcker i bokhandeln, bland röda stugor och havsvyer, det vore fantastiskt.
Tycker du att bilden av Sverige som visas offentligt och i fotoböcker är fel?
– Nej det finns många fantastiska fotoböcker som Jeppe Wikströms bok om skärgården. Men jag har länge saknat en bok som Ack Sverige, du sköna som visar det Sverige som vi ser till vardags.

Har du någon egen personlig favoritbild?
– Ja, det är en bild från Slussen som jag tog innan jag skulle ner och fotografera DJ Pamela på klubben. Jag såg den tiggande kvinnan i mörkret och på ena sidan av henne stod en man med en telefon och på andra sidan en kvinna med hörlurar som lyssnar på musik. Vi är i våra bubblor och skärmar oss från varandra.
Finns bilderna till försäljning om man skulle vilja ha någon av bilderna inramad?
– Ja, jag säljer bilderna numrerade och signerade på Galleri Kontrast som ställer ut bokens bilder den 23 augusti till 21 september.
Kan man se boken som ett debattinlägg i det stundande valet?
– Ja det är en politisk bok men inte partipolitisk. En bok som visar ett Sverige som vi inte brukar skildra blir självklart extra intressant under valtider.
Vem kommer få din röst i höstens val?
– Feministiskt Initiativ så klart! (skrattar)



Köp boken Ack Sverige du Sköna i QX Shop.