– Nu försvinner särbehandlingen av samkönade par i den norska lagen. Detta är historiskt, sa Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt idag i norsk TV.
Och VG rapporterar att Høyres André Oktay Dahl ”hade svårt att hålla tillbaks tårarna”.
– Jag hade inte trott det, men det blev väldigt starkt för mig, sa han till VG.
På läktaren satt även Nordens förste öppne parlamentledamot Wenche Lowzow (høyre) med sin registrerade partner, hbt-pionjären Kim Friele. Snart kan de två även i lagens mening bli gifta.
På läktarna i Stortinget utbröt jubel då dess ena kammare, Odelstinget klockan 18.18 röstade ja till att införa könsneutralt äktenskap. Norge blir nu sjätte land i världen och det första i Norden att införa könsneutralt äktenskap. På tisdag förväntas den andra mindre kammaren, Lagtinget, rösta ja. Med en gemensam äktenskapslagstiftning får nu även lesbisk par tillgång till assisterad befruktning och samkönade par kan prövas för adoption.
84 röstade för och 41 röstade nej. På nejsidan stod Fremskrittspartiet och Kristelig Folkeparti liksom enskilda ledamöter i Høyre och Senterpartiet.
Dagens beslut innebär ändringar i äktenskapslagen, barnlagen, adoptionslagen och bioteknologilagen. Den norska statskyrkan liksom andra religiösa samfund kommer inte tvingas att viga samkönade par. Däremot får de som så önskar inom religiösa samfund möjligheten. Paragraf 13 i äktenskapslagstiftningen kommer efter att Lagtinget antagit förslaget att förutom undantaget för kyrkan kan neka vigsel om någon av paret är skiljda och dess förre make/maka lever även lägga till en möjlighet att neka vigsel för samkönade par.
I paragraf ett kommer det att stå att ”två personer av motsatt eller samma kön kan ingå äktenskap.”
I barnlagen införs begreppet medmor likställt med far. I adoptionslagen öppnas nu för samkönade pars adoption. Men ett undantag skrivs in i lagen där det inte är möjligt att adoptera för samkönade par om adoptivbarnet kommer från ett land ”som inte tillåter en sådan adoption”.
Regeringens förslag mötte dock motstånd i ett sammanhang. Oppositionen fick igenom att spermadonatorer inte skall kunna vara anonyma vid assisterad befruktning.
De som ingått registrerat partnerskap kan om de så vill låta detta övergå i äktenskap. Några nya partnerskap kommer dock inte att kunna ingås efter att lagen slutligen antagits och trätt i kraft.
Läs hela regeringens förslag
regjeringen.no

Läs tidigare artiklar:

I höst får Norge könsneutralt äktenskap ”Jättepinsamt för Sverige”