är en av de svenskar som betytt mest såväl här hemma som internationellt för modern konst och dans. Han grundade Svenska Baletten i Paris på 1920-talet, var en av de första som samlade modern konst, gjorde forskningsresor över hela världen och grundade Dansmuseet i Stockholm.
Född i slutet av 1800-talet som dotterson till Wilhelmina von Hallwyl var det i ett överflöd såväl ekonomiskt som kulturellt han växte upp. Wilhelmina huserande i Hallwylska palatset och var en av Sveriges rikaste kvinnor.
Rolf de Maré blev en internationell kultur- och inte minst konstmecenat av det ädlare slaget. I hans Paris-kretsar rörde sig personer som Rudolph Valentino, Gloria Swanson och Isadora Duncan och i hans stora modernistiska konstsamling, som senare till dels hamnade på Moderna Museet i Stockholm, fanns Picasso, Braque, Léger, Brancusi, Dardel med flera.

Det Rolf de Maré blivit mest känd för är Svenska baletten (Les Ballets Suédois) som startade i Paris då Serge de Diaghilevs Ryska baletts glansdagar började fada ut. Svenska baletten levererade 24 dansverk under fem års tid av bland annat dess främste koreograf Michail Fokin. Och medan Ryska baletten haft toppdansaren Vaslav Nijinsky hade den svenska Jean Börlin. Maré, liksom många av hans medaktörer under denna era i Europeisk kultur, var öppet homosexuell. Det var en konstnärligt fullständigt banbrytande tid mellan två världskrig och utan tvekan var homosexuell estetik och tematik ett avgörande inslag.
På 30-talet grundade Rolf de Maré, som förutom en avstickare som ägare av en kaffefarm i Afrika nu nästan helt fastnat för danskonsten, världens första forskningsinstitut för dans Les Archives Internationales de la Danse (AID). Hans engagemang för dansen gav honom en samling som ligger till grund för Dansmuseet i Stockholm. 1953 öppnade museet i det som idag är ett av Operans caféer.
Under sin levnad lyckades han även lanserade bland annat Josephine Baker och ge ut världens första tidning för herrmode, Monsieur.
1964 avled Rolf de Maré i Barcelona och hans testamenterade sin förmögenhet till Dansmuseet.

Och nu, 44 år senare hyllas han med en imponerande utställning. Dansmuseets chef Erik Näslund har även satt samman en biografi Rolf de Maré Konstsamlare Balettledare Museiskapare, denne moderna konstens och dansens gigant presenteras i alla sina roller. Bakom verket, som därigenom också rymmer en viktig del av 1900-talets gayhistoria, ligger många år av forskning.

QX.se var med på dem kombinerade bokrelease och invigning av utställningen. Monica och Carl-Axel Domenique stod för musikaliska inslag och Claire Parsons bjöd på dans ur hennes nya stycke ”Jag tänker Rolf”, inspirerat av den djärvt experimentella koreografin från 1920– 30-talet.
Paret Domenique spelade bland annat ett par stycken ur det verk som Rolf de Maré beställde av Cole Porter under 1920-talet och som sedan dess inte har spelats. Noterna hittade man i Dansmuseets arkiv så sent som i måndags.

Själva utställningen ”Rolf de Maré” är en mycket häftig utställning med massor av konst, fotografier, filmer, dräkter och masker. Dansmuseet har verkligen lyckats göra något som tilltalar alla åldersgrupper.

”Rolf de Maré” i QX GayMap
”Rolf de Maré” i QX Shop