Nyheter augusti 1998

Ecce Homo visas i Uppsala Domkyrka

[ingress]Det är nu klart att Elisabeth Ohlsons utställning Ecce Homo, kommer att visas i Uppsala Domkyrka. I samband med kulturmanifestationen Kulturnatt den 19 september sker tre visningar i kyrkan.[/ingress]
Bilderna kommer visas som projektioner framme vid altaret och de bibliska texter Ohlson valt ut kommer läsas högt.
Tre visningar arrangeras: klockan 19.00, 21.00 och 23.00.

Centern ett kluvet parti

[ingress]Centerpartiets förstanamn på Västernorrlands riksdagslista har markerat sin negativa syn på homosexualitet. [/ingress]
– Gud skapade oss till man och kvinna, sa hon vid ett tältmöte med pingstkyrkan i Sundsvall den 12 augusti uppger Sundsvalls Tidning.
I tidningen rapporteras från tältmötet:
-Pingstpastorn frågar om centern vill att homosexuella ska få adoptera
barn.
– Som i alla partier finns det olika inställningar till det där, svarar riksdagskandidaten Birgitta Sellén som står vid hans sida. Men min personliga uppfattning är att barn inte ska behöva växa upp i ett konstlat förhållande. För det är det jag tycker att det är. Gud har skapat oss till man och kvinna och det är den naturliga samlevnadsformen.
Tältet fylldes av rungande applåder.
Men stämningarna inom Centerpartiet är minst sagt mångfaldiga. Andreas Carlgren är riksdagens enda öppet homosexuella politiker. Han ställer upp i riksdagsvalet för Stockholms stad. Även Dick Erixon har i en personvalskampanj profilerat sig genom bland annat annonser i QX.
Centerns Ungdomsförbund beslutade vid sin stämma i Sunne i juni att verka för att bastuklubbslagen skall avskaffas.
”Lagstiftningen ger uttryck för en rädsla för det som uppfattas som avvikande, i detta fall homosexualitet”, skriver CUF i ett pressmeddelande. ”Bastulagen bygger på flera felaktiga antaganden och värderingar. För det första: homosexuella människor är inte annorlunda jämfört med heterosexuella eller för den delen bisexuella. (…)
Det finns lite som tyder på att homosexuella i markant större utsträckning än heterosexuella skulle löpa risk att drabbas av hiv och
aids. Smittskyddsinstitutet har kommit fram till att år 1987 smittades 200 homosexuella personer av hiv/aids, medan det samma år bara var 100 heterosexuella personer som smittades av samma sjukdom. Tio år senare, 1997, hade trenden helt vänt; endast 70 homosexuella smittades, medan så många som 115 heterosexuella smittades. Detta visar att det avgörande för vem som drabbas av hiv och aids inte är vilken sexuell identitet man har, utan vilket riskbeteende man uppvisar, till exempel om man ofta har oskyddat sex. Därmed har Socialutskottets och den dåvarande socialdemokratiska regeringens huvudargument för bastulagen fallit.”
Tidningarna Arbetet Nyheterna och Bohuslänningen gav på ledarplats stöd till CUFs uttalanden.
Nytt i Sexualpolitiken/Jon Voss

Handbok för föräldrar i nyutgåva

[ingress]RFSL har gett ut en handbok för homosexuella föräldrar med Ann-Marie Helmadotter och Ann-Christine Janson som författare.[/ingress]
Boken vänder sig både till homosexuella föräldrar och till alla andra som är intresserade av homosexuellt föräldraskap. I olika kapitel berörs alla de särskilda frågor om föräldraskapet som berör homo- och bisexuella, från lagstiftning och ekonomi till relationsfrågor och frågor om öppenhet inför barnet och omvärlden.
Boken utgavs i en tidigare version 1992 som snabbt blev slutsåld. Den nya upplagan är omarbetad och väsentligt utvidgad. ”Handbok för homosexuella föräldrar” hittar du hos Rosa Rummet i Stockholm eller Göteborg.

Nytt i Sexualpolitiken

Öppen homo i brittiska Överhuset

[ingress]Det brittiska parlamentets Överhus har fått sin första öppet homosexuella ledamot. Det är TV-producenten Waheed Alli, som enligt Gay Times. En av hans uppgifter är att vara med i premiärminister Tony Blairs arbete för att modernisera Överhuset, där idag adlade personer har rösträtt och kan försena brittisk lagstiftning.[/ingress]
Senast stoppade Överhuset det folkvalda parlamentets beslut att likställa åldersgränsen mellan hetero- och homosexuella kontakter.

Gay Games statistik

[ingress]15 000 deltagare från 88 länder och över 250 000 besökare befann sig i Amsterdam för att vara med om Gay Games. [/ingress]
Av deltagarna var 42% kvinnor och 238 personer kom från länder utanför västvärlden. 29 olika sportarrangemang genomfördes och 14 konstnärliga workshops. Två marchning bands deltog liksom 32 körer. Totalt arbetade 62 anställda och 3 042 volontärer med Gay Games.
Öppningsceremonin sågs av 1 miljon holländare. Totalt bevakade drygt 1000 journalister evenemanget. Det är också klart, sedan staden Amsterdam ryckt in med extra ekonomiskt stöd, atta spelen klarat sig ekonomiskt.

Reagera Carl Bildt! Uppmanar RFSL.

[ingress]RFSL upprörs i ett pressmeddelande över den moderata riksdagsmannen Åke Sundqvist från Örnsköldsvik som i Örnsköldsviks Allehanda kallar homosexualitet en avart.[/ingress]
Nu kräver de en kommentar från den moderata partiledningen. RFSL uppmanar Carl Bildt att ta avstånd från riksdagsmannens homofoba kommentarer.
Åke Sundqvist säger bland annat i en intervju med ÖA den 22 juli:
”När det pratas mycket om det faller de som ligger på gränsen lättare över. Det har blivit väldigt poppis.” Och ”Det är en onaturlig form av samlevnad och ska inte uppmuntras.”
Han säger dessutom; ”Det är inte bra att ge dem större möjligheter till samvaro i alla möjliga sammanhang, samhället blir konstigt.
RFSLs förbundsordförande Christine Gilljam konstaterar att moderata ungdomsförbundets ordförande Thomas Idergard krävt att Åke Sundqvist ber om ursäkt frö sina uttalanden, men att partiledningen tiger.
– Betyder denna tystnad att det är fritt fram för moderata politiker att attackera homosexuella?, frågar Gilljam och jämför med reaktionerna om uttalandena gällt judar eller invandrare.
– Nu har Sveriges alla lesbiska, bögar och bisexuella rätt till ett tydligt besked från Carl Bildt i frågan: Är Åke Sundqvist uttalanden godtagbara för att komma från en av partiets riksdagsledamöter?, frågar Gilljam.
QX Web har kontaktat den moderata partiledningen för en kommentar. Vi återkommer med eventuellt svar.

Gaystudenter nybildade i Malmö/Lund

[ingress]Inför höstterminen har Gaystudenterna i Lund och Malmö nybildats. Den tidigare studentföreningen var en social sammanslutning inom den numera nedlagda RFSL-Lund.[/ingress]
– Vi har hittills saknat en studentförening som uppmärksammar alla de frågor som kan intressera oss homo- eller bisexuella studenter, säger Patrik Åkesson, ordförande i föreningen.
Gaystudenterna skall arbeta med information kring homo- och bisexualitet inom såväl universitets som skolvärlden, berättar han vidare.
– Vi kommer även att arrangera aktiviteter och verka som en träffpunkt.
Studiesocial bevakning och arbete mot diskriminering av de ”som avviker från det traditionella heterosexuella mönstret” är också en viktig del av föreningen funktion.
– Som homo- och bisexuell tillhör man en stor men oftast osynlig grupp i studentvärlden, säger Patrik Åkesson. Nu vill vi synas och verka som en studentförening bland många andra.
Gaystudenterna i Lund och Malmö kan du nå via adress: AF-borgen, Sandgatan 2, 223 50 Lund. Telefon 046-211 55 56. E-post [email protected]. Hemsida www.rfsl.se/lund/gaystudenterna.

Guldregn över Sverige vid Gay Games

[ingress]Sverige tog 7 guld och 3 brons vid Gay Games i Amsterdam. Dessutom togs flera silver i transnationella lag där svenskar ingick.[/ingress]
Därmed hamnade Sverige på femte plats i medaljstatistiken. USA vann följt av Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.
Då Sverige endast deltog med 75 deltagare mot USAs 4867, Tysklands 2507, Nederländernas 2188 och Storbritanniens 547, blev den svenska insatsen mer än imponerande.
Läs mer på QX Webs dag för dag rapportering från GayGames.

Vatikanen kritiserar Ecce Homo

[ingress]Elisabeth Ohlsons utställning Ecce Homo, med bilder av Kristus i olika homosexuella miljöer, var en av de inslag i EuroPride som fick störst uppmärksamhet.[/ingress]
Förutom några religiösa fundamentalister i Småland och hos Livets Ord har reaktionerna från svenskt religiöst håll varit i huvudsak positiv. Uppsala Domkyrka har framfört önskemål om att visa utställningen och intresset för att ha med den under World Pride i Rom år 2000 är stort.
Från Vatikanen har det dock kommit in negativ kritik. Den 25 juli skrev Raffaele Alessandrini i vatikanens tidning Osservatore Romano att: ”Egentligen finns det inte mycket att säga. Det rör sig om uttryck för kulturellt förfall och andligt mörker som har funnit i alla tider”. Vatikanens kritiker säger också, som en kommentar till att Kristus rör sig i den homosexuella miljön att: ”Herren står nära alla syndare men har ingen del i synden. Han står syndaren nära med kärleken hos ett oskyldigt offer för konsekvenserna av deras synd.” (översättning av Vatikanradions skandinaviska avdelning)
Gayaktivister runt om i världen är dock svagt imponerade av Vatikanens synpunkter på homosexualitet. Senast gick ILGA – den internationella gaysamarbetsorganisationen – den 27 juli ut med kritik på Påven.
-Påven bör be de homosexuella om ursäkt för hur katolska kyrkan behandlat dem genom tiderna.
Bakom protesten står 400 organsiationer för homo- och bisexuella samt könsöverskridare världen över.

Miljonvinst för Sydney

[ingress]Årets Mardi Gras i Sydney drog enligt beräkningar från arrangörerna in ca 480 miljoner kronor till staden Sydneys ekonomi.[/ingress]
Det gör arrangemanget till ett av de finansiellt starkaste kulturella eller idrottsliga arrangemangen i Australien.
Till sin hjälp för att sammanställa ekonomin från Mardi Gras hade arrangörerna studenter vid New South Wales handelshögskola.

Transsexuell förlust

[ingress]Storbritanniens transsexuella förlorade ett viktigt mål i Europadomstolen. [/ingress]
Den 30 juli slog denna fast att Storbritannien inte brutit mot Europas människorättsregler, då man vägrat förändra två transsexuella kvinnors födselbevis. Domstrolen meddelade också att de två 52-åriga kvinnorna Kristina Sheffield och Rachel Horsham inte har rätt att gifta sig med män, då de enligt brittisk lag fortfarande är biologiskt födda män.
Förutom i Storbritannien är det endast Albanien, Andorra och Irland som inte godkänner könsbytares nya kön. I Sverige ändras transsexuellas personnummer efter genomgången operation.

Hundratusentals i Pride-firande.

[ingress]Mer information om deltagarantalet – inkluderat åskådare – i olika Pride frianden har kommit in:[/ingress]
100 000 deltog och besåg i Vancouver
400 000 deltog och besåg i Montreal
250 000 deltog och besåg Canal Pride i Amsterdam
60 000 deltog och besåg paraden i Wien.

Fidji förbjuder diskriminering.

[ingress]Som andra nation i världen innehåller Fidji-öarnas nya konstitution ett förbud mot diskriminering baserat på sexuell orientering. [/ingress]
Flera politiker och religiösa ledare lägger dock ner stor kraft på att få den nya konstitutionen omkullkastad. rapporterar Australiens nationella radio. Endast Sydafrika har i sin konstitution ett förbud mot diskriminering abserat på sexuella orientering.

Flap Bar stängt

[ingress]Stockholmsklubben Flap Bar på St Eriksgatan lade i lördags den 1 augusti ner verksamheten. Enligt en av ägarna, Jens, var det brister i lokalerna som gjorde att han och Robert inte önskade förlänga kontraktet med hyresvärden.[/ingress]
– Ventilationen och olika klagomål från gästerna gjorde att vi istället för att investera i den nuvarande lokalen, börjar leta efter en ny, säger Jens till QX Web.
De två har dock ingen ny lokal på gång, så gästerna får tåla sig en tid.

Victoria på Gayklubb i New York…

… under GayPride-veckan och firandet av 4th of July i NewYork.
[ingress]Trots att New York anses av många vara något av en frizon för alla typer av bögar och lesbiska och man kan se dem överallt när som helst under året, så är det sällan man ser så många av dem som under just GayPride veckan.[/ingress]
Då minglar tvåmeters jumbotransor, 150-kilos truckflator, lädermän och clubkids med varandra, och under själva paraden, som i år varade strax över sex timmar från början till slut, syntes röstfiskande politiker, Dykes on Bikes (med en och annan stödjande manlig medlem bakpå till vissas förtret), stolta föräldrar till homosexuella barn, homosexuella brandmän och poliser, ungdomsorganisationer, m.m. 600 000 gick med i paraden eller stod längs med gatorna och tittade på årets omgång som sades vara något mer politisk än vanligt, och därav också lite tamare än vanligt.
Borgmästaren Giuliani är inte allt för uppskattad bland homosexuella, eftersom han med sina nya regler och lagar försöker rensa upp bland alla de klubbar och ställen som anses ge New York just den prägel staden är känd för. Det protesterades högljutt emot hans deltagande i paraden och en samling människor kedjade fast sig i hans väg. Poliser tillkallades och Giuliani kunde sedan med ett falskt leende fortsätta sin uppvisning inför den straighta publiken.

Paraden började vid Central Park och fortsatte ner längs med 5:e Avenyn till Greenage Village där man samlades till TeaDance på pirerna till tidig kväll. Det ryktades om att de fyra återstående SpiceGirlsen skulle uppträda på pirdansen, och kanske var det en av anledningarna till att dansen sålde ut redan veckan innan. En annan tjej med GirlPower som visade sig ute denna sista kväll av GayPrideveckan var Kronprinsessan Victoria som sågs på gayklubben Boy’s Life i SoHo.
Sen vart det lugnt i dagarna fyra, fram till förberedelserna inför 4:th of July, något amerikanarna firar med dunder och brak, bokstavligt talat. Allt var mer eller mindre stängt, och dagen avslutades med ett fyrverkeri som får de tävlande under Vattenfestivalen att se ut som kinapuffar i en bakvänd kikare.
På Fire Islands, USAs motsvarighet till Europas Mykonos (10 ggr bättre, men också 10 ggr dyrare), firades nationaldagen med enkom glada ansikten och tillrop. En och annan svensk från Stockholms clubscen syntes till ombord på båtar och bland övriga festdeltagare, såsom nyutnämnda Miss Fire Islands och dryga tusentalet drugor som anlände samtidigt med ångbåt. Skönt att se den straighta publiken släppa loss med den homosexuella här på Fire Islands, då det gått upp för den att det är vi, bögarna, som är de riktiga partyproffsen..
Här dansades det till långt inpå småtimmarna och lite till, och efter det ranglade folk hemåt, nöjda och belåtna efter nästan två veckors firande av två saker man kan vara stolt över, sitt eget land och att man är bög.

Magnus Ragnvid

REKORD I OSLO

[ingress]Till Stockholm Europride väntas mängder av glada norrmän, och att de kan festa rejält på det där käcka sättet märktes under Oslos Pridefestival Skeive dager som firades 12-21 juni.[/ingress]
Förutom fester över hela byn fick homokulturen rejäl plats med konstutställningar, debatter och skeive filmer på Filmens hus. På Black box teater visades skeive scener där bl.a. Øyvind Jørgensen lämnade starka minnen efter sin ”Sanger fra de sista timer”. En enormt energiladdad dans fylld av ångest och dödskamp.

Om konstnären Edvard Munch hade koreograferat på sin tid hade detta mycket väl kunnat bli resultatet.

Oslos centrum är relativt litet vilket leder till att det blir trevligt folktätt på alla gator, och under festivalen gick norrmännen på partyvandring mellan de olika homoklubbarna. I vanliga fall har de öppet till 04, men under de sista skeive dagerna förlängdes det till 06 – det ni stockholmska myndigheter
En naturlig start på kvällen blev den stora och mysiga baren London Pub i två etage. Här blandas allt och alla – från den propra kostymklädda till det senaste lusekoftskriket. Skön stämning, lättflirtat och sexigt med läderkillar runt biljardbordet och flipperspelet.
Runt hörnet från London Pub ligger det stora partyhuset Castro med 70/80-tals disco på ena golvet och tung klubbmusik en trappa upp. Under festivalen hölls här olika premiärfester och musikuppträdanden. Tjejerna har sin egen klubb i Portpuriet där även killar är välkomna. Olika shower och premiärfester hölls även här.
Den 19 juni hade SLM i stadsdelen Grønland öppet hus-fest för både killar och tjejer. Klubben ligger i ett fristående hus, tre våningar fyllda av lekrum, cruising, relax-rum och skön bar.
20 juni var det dags för den stora paraden längs Karl Johan som detta år lockade 1 000 deltagare – rekord. Många klubbar och föreningar hade lagt ner tid och kraft på att smycka sig själva och deras lastbilar. Tåget avslutades på C.J. Hambros plass där ölkranarna rann non-stop medans det showades på scenen och tal hölls. Homofob-priset delades ut till hela Bondeviks högerregering för deras hårdare inställning mot homosexuella, polisen verkar också ha samma inställning eftersom de beordrade flatorna på Portpuriets vagn att täcka deras guldfärgade bröst trots att det är helt lagligt att sola topless i Norge.
Sent på kvällen drog de flesta vidare till Rockerfeller där 2 000 partygalna fixade hög stämning. De fem våningarna innehöll flera barer, pubar och dansgolv.
På scenen hölls många och korta happenings med bl.a. fakirer, magdansöser och en hysteriskt rolig drag-show, modell ”Stuttgart Gruppe”.

David Thörn

PRIDE VÄRLDEN RUNT

[ingress]200 000 personer deltog i Berlin-paraden den 28 juli. Deltagarna kunde ta emot beskedet att tre tyska delstater lämnat in ett lagförslag liknande partnerskapslagen till det tyska parlamentets överhus Bundesrat.[/ingress]
I Toronto arrangerades GayPride paraden för 15e året i rad. I år deltog 15 000 flator i en Dyke March den 27 juni och dagen efter deltog ca 750 000 personer i den gemensamma paraden.
Sao Paulos gayparad samlade 6000 personer den 27 juni – tre gånger fler än året innan.
Samma siffror och lika mycket ökning visade Lissabon upp vid årets gayparad.
I Rom samlades 3000 personer till paraden som avslutades med en parkfest.
Från Mexico City kommer uppgifterna om att ”tusentals” gick i hällregn i paraden utmed huvudgatan Avenida Reforma.
I London ställdes den stora parkfesten efter gayparaden in – ändå deltog mellan 40-70 000 i paraden. Nästa år är det London som står värd för Europride . Det är nu klart med myndigheterna att man då får ha avslutningsfesten i Hyde Park – något Pridearrangörerna slagits för i flera år.
Köln slåss med London om att ha Europas största gayparad – ett ordkrig som även förs med Berlin. Enligt uppgifterna från Köln deltog 25 000 i själva paraden och kring 700 000 kantade paradgatorna.
I Phoenix, Arizona, pågick årets parad i över en timme med ca 60 olika avdelningar. På kvällen hölls en utomhusfest som samlade 12 000 personer.
Las Vegas firande, som drog kring 10 000 personer, rapporterar att fler och fler ”vanliga” företag nu bidrar till arrangemanget.
I Salt Lake City deltog 3000 personer i gayparaden och vid en avslutande festen räknades antalet besökare till 15 000.
200 personer var med vid en parad i Cedar Rapis i delstaten Iowa. Det är första gången Gay Pride firas i staden.
I San Francisco genomfördes dagen innan själva Gay Pride ett möte kallat ”Stand against hate” – en protest mot Ku Klux Klans demonstration i Jasper, Texas. Vid Gayparaden på söndagen deltog för första gången en lokal katolsk kyrka och en av de största avdelningarna var kines-amerikansk. Paraden som tillsammans med åskådarna beräknas ha haft 1 miljon deltagare, leddes traditionsenligt av 500 MC-brudar. På scenen uppträdde Alison Moyet, Ultra Nate, The Murmurs, Billie Ray Martin och med Chumbawamba som överraskningsartister.
I Atlanta deltog ca 70 000 i paraden i totalt 170 avdelningar. Åskådarantalet beräknades till 220 000. Paraden genomfördes den 28 juni. Dagarna innan hölls en stor gatufest med sammanlagt 100 000 besökare.
I Tampa, Florida deltog 2 500 personer i paraden.
Los Angeles samlade 350 000 personer i paraden som gick utmed Santa Monica Boulevard genom gaystadsdelen West Hollywood
I Paris firades GayPride för 17:e gången i ordningen med 50 000 deltagare. Deltagarnatalet anses ha varit färre en vanligt på grund av Fotbolls-VM.
400 personer deltog i den mexikanska staden Tijuanas fjärde gay/lesbiska parad den 20 juni. Det vill säga 200 gick i paraden och 200 stod vid sidan för att undvika pressfotograferna.
Rex Wockner/Jon Voss

En partner för livet – som alternativ till bastuklubbar

[ingress]Riks Ekho, riksförbundet för kristna homo- och bisexuella, vill starta en kampanj som alternativ till den debatt kring bastuklubbslagen som på nytt tagit fart under Europride.[/ingress]
Ekhos alternativ till bastuklubbar heter En partner för livet, en kampanj som man vill att Folkhälsoinstitutet ska ge bidrag till.För att hiv-epidemin bland homo- och bisexuella män ska minska måste alternativ även till kondomutdelning komma fram, skriver Ekho i ett pressmeddelande.
Ekhos kampanj ska stärka de som lever eller vill leva i parförhållanden och motverka den, som man skriver, stereotypa bild av homosexuellas liv som ofta förs fram.
Tanken är att man ska åka runt till ett tiotal platser i landet och i samarbete med
församlingar ge information om homosexualitet och hur man kan skydda sig mot hiv.
Ekho menar att allt för mycket fokusering idag ligger på frågor som endast berör ett fåtal av de homo- och bisexuella. Främst är man irriterade på att bastuklubbslagen alltid ligger så högt på dagordningen

– En fråga som endast ett fåtal av oss homosexuella är berörda av, skriver Ekho.

Vänstersympatier överväger

[ingress]Vänsterpartiet är det utan konkurrens mest populära partiet bland deltagarna i EuroPride.[/ingress]
Efter att 1500 av totalt 6000 svarande på en enkät som delades ut till köpare av DogTags i Pride Park gåtts igenom, visar det sig att Vänsterpartiet skulle få 38,5% i valet av gaybefolkningen.
Socialdemokrater och moderater ligger därefter på 17,3% respektive 17,4% av de röstande.
Även folkpartiet har ovanligt höga siffror, 14,1%, medan centerpartiet trots att man har den enda öppet homosexuella riksdagsledamoten, Andreas Carlgren, bara får 2,1%.
Inte heller miljöpartiet kommer speciellt högt upp i det preliminära valresultatet för homobefolkningen. ”Bara” 8,6% skulle välja miljöpartiet om det var val idag.
Förvånande nog vill 0,5% av EuroPride-deltagarna lägga sin röst på kristdemokraterna.
Siffrorna ovan är framräknade efter att de osäkra väljarna, hela 27,1% och blankrösterna, 4,7% räknats ifrån.
RFSL tog lagom till EuroPride fram statistik över hur de nuvarande riksdagsmännen agerat under den innevarande valperioden. På oslagbart högst plats kommer där folkpartisten Barbro Westerholm. Se mer i nyhetsartikel nedan.

Jon Voss

Överhuset stoppade likställd åldersgräns

[ingress]Det brittiska parlamentets överhus stoppade den lagändring som skulle likställa åldergränsen för sexuell debut mellan homo- och heterosexuella. Den 22 juli röstade överhuset med siffrorna 290 mot och 112 för att inte godkänna underhusets tidigare beslut.[/ingress]
Omedelbart gick dock regeringen ut och sa att man återigen kommer lägga förslaget om att likställa åldersgränsen för parlamentet i höst.

Lettiska parlamentet antog ny lag

[ingress]Det lettiska parlamentet likställde i juli åldergränserna för homo- och hetersexualitet. Tidigare var dessa 16 för heterosexuella och 18 för bögar. Nu gäller 16 år för alla.[/ingress]
I samband med lagändringen godkänner parlamentet Saeiman även att landets tar emot homosexuella flyktingar.

Ledare augusti 1998: Tack för hjälpen

Under en intervju kom journalisten och jag in på händelserna vid Historiska Museet och utställningen ”Soft Core”. När jag berättade att det var nynazister som rev sönder de så kallade pedofil-bilderna, blev hon uppriktigt förvånad.
Intressant tänker jag utan att ana ugglor i mossen (nåja).
Rapporteringen efter nynazisternas attack, liksom de matta protesterna från politikerna och media (med några lysande undantag) vittnar om hur hela pedofildebatten gått över styr.
Sedan Rädda Barnen satte igång sin barnsexturism-kampanj och pedofili har blivit ett hett ämne, har det gång efter annan visat sig att det som uppmärksammas är pedofilen som älskar pojkar. Det gäller barnsexturism, RFSL-chatten, Spartacus-guiden, Maders bilder…
Pedofili har blivit ännu en ”god fiende”. En sådan alla kan skrika högt emot utan att riskera mothugg. En sådan man kan in absurdum tillgripa ”hårdare tag” emot. Trots att de hårda tagen aldrig leder till hjälp för offren. Övergrepp mot barn minskar garanterat inte genom att våra pressfrihet beskärs. Lika lite som att drogmissbruket minskar trots att vi har en av världens hårdaste droglagstiftningar. Sociala problem löses helt enkelt inte genom polisiära åtgärder. Den enkla läxan trodde jag i min oskuld samhället lärt sig. Men de förenklade ”lösningarna” har tydligen kvar sin lockelse.
Pedofil-frågan används också, precis som under Kejne-affären på 50-talet, för att hantera oron inför homosexuella – eller snarare oron för normändringar. Nynazister, religiösa fundamentalister, politiska reaktionärer, småborgerliga feminister (vare sig de i övrigt kallar sig vänster eller höger) hittar i pedofil-frågan en möjlighet att hantera ångesten för att heterosexualiteten tappat sin monopolställning. Och de gör sig till övertydliga tolkar för en allmän oro. Det jag blir riktigt oroad över, är hur lätt det går att förändra de lagar vårt samhälle vilar på.
Debatten har lett till en konstitutionell förändring, som gör att homosexuella måste bränna upp sina gamla gaytidningar. Gamla Revolt och Killen innehåller bilder som kan ge dig fängelse och pekas ut i en hungrig kvällspress som pedofil. Vi får en hysterisk debatt om killar i 16-17 års åldern som fotograferas nakna och en museichef som suckar av lättnad när nynazister tränger sig in i hennes museum och förstör konst.
Och hon får sitta kvar som museichef! Vad händer?
Jo, precis det som ”goda fiende-syndromet” leder till: man rusar på och man tappar kontrollen.
Det värsta är att mitt i allt detta spel finns det barn som utsätts för övergrepp, gång efter annan. Och det handlar varken Maders-debatten, grundlagsändringar, massmediahysteri eller modebilder om. ”Den goda fienden” har aldrig som funktion att förändra den verklighet inom vilken fienden befinner sig. ”Den goda fienden” är symbol för en helt annan utveckling:
”Främligsfientlighet” handlar om individens och samhällets oro för kulturell utveckling och förändring. Detsamma gäller för ”droger”, ”pedofili”, ”ensamma mamman” som skapar värstingar. När vi inte kan hantera förändringar och anpassa oss till nya verkligheter, skapar vi spottpåsar.
I denna oro blir nynazisterna de översocialiserade ungar som sköter våldet åt ett handlingsförlamat och förvirrat samhälle. Och Museichefer skänker dem ett tyst tack för hjälpen!
Jon Voss

Artiklar augusti 1998

Ellenora simmar i Gay Games


[ingress]På 60-talet simmade Leonardo i landslaget, på 90-talet simmar han fortfarande på elitnivå – men nu som Ellenora. I början av augusti ska Ellenora representera Sverige i Gay Games i Amsterdam.[/ingress]
Leonardo, eller Ellenora som han föredar att kalla sig – även som simmare, har hunnit fylla 60 och är internationellt sett en av de bästa i sin åldersgrupp.
– Jag brukar hålla min ålder hemlig, jag tycker inte den är så viktig. Till karlarna säger jag att jag är runt fyrtio, och det tror de på, berättar Ellenora.
– Det är simningen som gör att jag håller mig i så bra trim. Simning är den bästa sporten för kroppen ? man använder alla muskler, får bra kondition och slipper skador.
I Gay Games har Ellenora anmält sig i bröstsim på distanserna 50, 100 och 200 meter. Att det är frågan om en självsäker simmarkvinna med stor utstrålning lär det inte råda några tvivel när Ellenora skrider fram till bassängen.
– Jag har tänkt köra en liten show och komma in i en babyrosa baddräkt med svart negligé över, och så en liten pudel i släptåg. Sminkad och med briljantförsedda simglasögon. Innan jag stiger upp på pallen tar jag ut mina lösbröst och lägger vid sidan om…
Ellenoras show kommer säkerligen att uppskattas av publiken, men det finns en brasklapp i sammanhanget. Trots att hon anmält sig i god tid fick Ellenora för någon vecka sedan ett brev där det stod att simningsgrenarna är fulltecknade.
– Men det skulle bryta mot reglerna att inte ta med personer som är tidskvalificerade, säger Ellenora.
I ett argt fax till tävlingsledningen nere i Amsterdam förklarar Ellenora att hon är en av de främsta inom sin gren och åldersklass, och det stämmer faktiskt. Hon simmar 50 meter på runt 36 sekunder, och 100 meter på 1 minut och 28 sekunder.
1989 tog Ellenora både guld, silver och brons vid veteran-OS i Danmark, och hon tävlar fortfarande mycket aktivt. I år krockar Gay Games både med ett världsmästerskap för veteraner i Casablanca och ett veteran-OS i Oregon. Ellenora valde att delta i Gay Games, så därför vore det extra olyckligt om hon inte tillåts vara med där.
Ellenora har även haft en idé om att representera Sverige med ett mixat stafettlag i Gay Games, men annonser i både QX och Kom Ut! blev resultatlösa. Till slut frågade en bekant till Ellenora, som också känner Eva och Efva, om dessa båda välkända homo- profiler kunde tänka sig att delta.
– De avböjde och sa att de inte kunde simma. Men det behöver man ju nästan inte kunna ? allt måste ju inte vara på blodigt allvar. Man kan ju ta det med en nypa humor, säger Ellenora.
För många är nog Ellenora mest känd som den eleganta värdinnan på lördagsklubben Kinks & Queens i Stockholm. Klubben har funnits sedan 1995 och är populärare än någonsin.
– Jag fick idén från mixade New York-klubbar som Studio 54, berättar Ellenora.
– Där växte mixade klubbar upp som svampar i jorden, och det fungerar bra även här. Alla umgås med alla, vi har väldigt kul ? och i allmänhet hittar alla den de letar efter.
Om du besöker Kinks & Queens efter Gay Games i augusti, så är det inte omöjligt att Ellenora står där och ståtar med en guldmedalj på bröstet. Och kanske en silvermedalj på det andra.

Pär Jonasson

Nu är det inte många dagar kvar till invigningen av GayGames. Och nu börjar det snackas ordentligt om evenemanget. På invigningen gästar Dana International, Village People och Right Said Fred Amsterdam och på avslutningsfesten uppträder Grace Jones och Jimmy Sommerville. I Sverige ryktas det om att TV4 Sporten ska rapportera från GayGames och att självaste Jean-Pierre Barda ska vara bisittare i Sportstudion på TV4 under veckan. Heja TV4!

Calle Norléns krönika

[ingress]Vid ett redaktionsmöte inför Pride Magazine diskuterade vi lämpliga skribenter och naturligtvis dröjde det inte många sekunder innan Louise Boije af Gennäs namn kom upp.[/ingress]
En etablerad journalist och författare, som skrivit den mest lästa och uppmärksammade svenska lesbiska romanen någonsin, var ju ett lika självklart val som till exempel Jonas Gardell.
Trodde jag.
– Nja, pep en skeptisk röst. Hur lesbisk är Louise egentligen?
Denna njugga kommentar kom jag att tänka på när jag hyrde Kevin Smiths film ?Chasing Amy? häromveckan.
Charmtrollet Joey Lauren Adams spelar där en levnadsglad lesbian, som mitt i tjejhånglet på flatklubben stöter ihop med en straight kille (Ben Affleck – vars succébästis Matt Damon också flimrar förbi i filmen) och blir mot sin övertygelse djupt förälskad – i en människa av ?fel? kön.
Scenen när hon ska berätta om sin nya kärlek för sina lesbiska väninnor känns alltför sann. Istället för att glädjas åt att kompisen är kär och lycklig, reagerar de med tystnad, besvikelse och förakt. Man riktigt ser hur de tänker ?svikare?.
Till viss del kan jag förstå det här fenomenet. Om man själv har offrat mycket och mödosamt byggt upp en lesbisk identitet utanför heterosamhällets normer, kan det kännas både snopet och provocerande när en syster bara hoppar tillbaka över skranket igen.
Som om hon ger upp och väljer den enkla vägen. En fegis som slutar kämpa och ger efter för trycket från föräldrar och släktingar. Och visst, ?fegisar? finns. Det är irriterande, även om det egentligen är mest synd om dem.
Men man måste tänka ett steg längre och åtminstone överväga möjligheten att det handlar om äkta kärlek. Som medmänniska i allmänhet och homosexuell i synnerhet, tycker jag man ska akta sig väldigt noga för att fördöma andra människors kärleksliv. Annars gör vi oss skyldiga till ett slags omvänt förtryck med samma intolerans som vi egentligen bekämpar.
Samma fnysande inställning har många bögar och flator gentemot uttalat bisexuella. De anses inte riktigt rumsrena, eftersom de står med ena benet i heterokulturen och därmed inte ?valt sida?.
Även här kanske det döljer sig ?fegisar? som vill hålla alla dörrar öppna, men genuint bisexuella är definitivt inga lyxlirare som suger i sig det göttaste från två världar. Tvärtom är de ofta dubbelt förtryckta; uteslutna ur såväl den heterosexuella som den homosexuella gemenskapen.
Problemet är fixeringen vid att sätta etikett på folk. Det finns till exempel inget som gör straighta så nervösa – och faktiskt arga – som när en bög råkar kyssa en tjej eller om en flata lägger an på en kille. Det är OK att vara gay, men då ska man tamejfan bli vid sin läst och inte komma här och krångla till det! Nån jävla ordning får det vara på folks läggningar!
Ursäkta, varför det? Vad är det man är rädd för?
Det värsta är att taket är lika lågt i gayvärlden. ?Hur lesbisk är Louise egentligen?? Spelar det någon roll? Och finns det något svar?
Sexualiteten är ändå alldeles för komplicerad för att vara konsekvent och konstant. Alla är olika och allting är föränderligt. Det enda rättesnöret måste därför vara att alltid fördomsfritt bejaka kärleken, oavsett vilket kön föremålet råkar ha.
Än är homosexuella en förtryckt minoritet, varför det både är bra och nödvändigt att definiera oss som grupp. Men slutmålet måste väl vara att ens läggning ska vara tämligen ointressant och irrelevant för alla utom de närmast berörda – samt att all kärlek är lika mycket värd? I idealsamhället är väl just kategoriseringar som straight, gay och bi överflödiga? Eller har jag missuppfattat något?
Calle Norlén

Fotnot: Både Louise Boije af Gennäs och Jonas Gardell skriver i Pride Magazine – liksom till exempel Mona Sahlin. Och hur lesbisk är hon egentligen? (Tidningen delas ut i Pride Park till alla som köper Dog Tags)

Alexandra sjunger från hjärtat


[ingress]…….Sensuell, vacker, glimten i ögat, lite farlig…
Så beskriver sångaren Magnus Karlberg sitt kvinnliga alter ego Alexandra.[/ingress]
– Alexandra är ingen figur, som exempelvis Babsan, utan väldigt mycket jag. Hon är min kvinnliga sida.
– Alexandra är en sångerska i 40-årsåldern som har varit med en del, och sjunger från hjärtat, förklarar Magnus.
Du kanske har sett Alexandra uppträda någon sen söndag på Patricia, eller på någon privat fest. Hon dyker upp lite varstans ? nu i sommar bland annat på lördagsklubben Homolulu, och under Europrideveckan på scenen i Tanto.
Det som skiljer Alexandra från de flesta andra drag queens som uppträder är att hon sjunger själv. Det är bara musiken som är förinspelad. Mestadels bjuder Alexandra på gamla godingar – allt från Barbra Streisand till Abba.
Magnus Karlbergs lyriska tenor har även kunnat höras i helt andra sammanhang. Bland annat i många olika operaroller ? förra sommaren var han Tamino i Mozarts Trollflöjten, och i höst gör Magnus huvudrollen i den italienska barockoperan -Trettonde natten?. Den har premiär den 25 september på Pusterviksteatern vid Järntorget i Göteborg.
Magnus har också körat i Kristina från Duvemåla, deltagit som John Denver i Sikta mot stjärnorna, och i våras representerade han män i kvinnokläder i Alice Bahs tv-program.
Under våren började Magnus Karlberg söka sig in på teaterns domäner genom att gå en kurs på Teaterverkstan. Där spelade han huvudrollen i P-O Enquists pjäs –I lodjurets timme–, en mentalt störd kille som mördat två personer.
– En mycket krävande roll med många olika känslolägen. Det var enormt häftigt att få prova på, och jag fick ett fantastiskt gensvar för min rolltolkning, säger Magnus stolt.
Så vem vet var Magnus Karlberg/Alexandra dyker upp framöver ? håll ögon och öron öppna.
Pär Jonasson