Elle-bloggaren och designern Ida Pyk grundade sitt klädmärke med samma namn 2009, och har satt sin prägel på plaggen genom att signera vart och ett. Igår blev hon utsedd till Årets Rookie 2010. Juryns motivering:

”Priset ‘Årets Rookie 2010’ tilldelas en frisk fläkt i i ordets rätta bemärkelse. Vinnaren är en orädd designer och allkonstnär som inte värjer sig för att provocera i den annars så konservativa modevärlden. Men här finns också en stor portion lekfullhet och energi som tilltalar rejält.”

Priset delas ut av Svenska moderådet och är till för att stötta unga, svenska modeföretag. Priset innebär bland annat ett stipendium på 20 000 från Svensk Handel STIL, som Ida Pyk kommer att lägga på sin nya kollektion.

– Det kostar mycket pengar att göra en kollektion så pengarna kommer jag bland annat att lägga på plåtning i höst och kampanjbilder i vår, säger hon till svd.se.

Se bilderna från catwalken nedan, eller klicka här för bilder från röda mattan.

Ida Pyk, på bilden till höger, beskriver sin kollektion som en hyllning till 90-talisterna, som till skillnad från de karriärsdrivna 80-talisterna är mer inriktade på familjelivet. Härav trycket ”Marry Me”.

Övriga nominerade i kategorin Årets Rookie 2010 var:

The White Briefs




Seika Lee

Ida Pyk, närmast, vann priset för Årets Rookie 2010
Ida Pyk, närmast, vann priset för Årets Rookie 2010


Rahnsäter
Ida Pyk, närmast, vann priset för Årets Rookie 2010