2011 chockade Musse Hasselvall kändiseliten som samlats på Grand Hôtel när han tog emot priset för Årets bäst klädde man – iförd endast vita briefs.

Årets pristagare Salem al Fakir bjöd inte på någon underklädeschock under kvällen, men var mycket stolt över utmärkelsen.

– Som artist har jag kört min egen stil från ända från början. Det är kul att folk tycker att den funkar, säger Salem al Fakir när QX träffar honom.

Juryn motiverade valet med att Salem al Fakir med pojkaktig charm och pricksäkert kombinerar trendkänsla, lekfullhet och mogna attribut. I sitt tal tackade Salem för att han äntligen får kalla sig för ”man”. ”Det är inte alltid jag får göra det.” För QX berättar han hur han redan som femåring klädde upp sig när han sjöng hemma för familjen i Huddinge, i svarta finbyxor, kråsskjorta, rosa fluga och rosa gördel.

– Och sedan när jag började dansa tyckte mamma att det enda rätta sättet att klä sig för en dansare var tights och en vid uppklippt t-shirt, knuten över naveln. Så… så såg jag ut. Det är nog den outfit jag skäms mest för att ha burit.

Har du något plagg idag i garderoben som du skäms för?
– ja, ett par rätt dyra jeans som jag köpte på en såndär bra dag, när man kände sig lite tränad och till och med såg bra ut i provhyttsbelysning. Tydligen har jag inte haft en bra dag sedan dess, eftersom jag aldrig haft på mig dem.

Sedan Det Stora Experimentet förra våren (det är så han talar om Melodifestivalen) har Salem al Fakir fått bära betydligt roligare – eller i varje fall stiligare – kläder än mammas tights och knepiga jeans. Svenska designers som Fifth Avenue Shoerepair och Blank har blivit favoriter i garderoben. Idag är han klädd i en måttsydd J. Lindeberg i samma stålblå i samma färgskala som ögone och med artistnamnet Damien Adore insytt i fodret. Salem bubblar förtjust när han berättar:

– Man fick välja allt själv! Jag kände mig som ett barn i en godisaffär. Alla som någonsin får chansen att få något måttsytt av en kvalitetsdesigner borde ta den. Den här har jag haft säkert 50 spelningar och svettats som en gris i. Äckligt, jag vet, men den ser ändå fräsch ut dagen efter och publiken sitter ändå så långt bort att de inte känner lukten.

Känner du dig som en modeikon?
– Nej, verkligen inte. Modeikoner är såna som vaknar skitsnygga. När jag fick höra att jag fått priset trodde jag att de var ett skämt.

Han berättar hur han och ”frugan” just hade skaffat en bullmastiff, med allt vad det innebar av sömnlöshet, dregelfläckar och kissberedskap.

– Så jag stod där i mjukisbyxor, en t-shirt jag sovit i för många kvällar för att det ska vara hygieniskt och ett par raggsockor. Så får man höra att jag klär mig bäst i Sverige. Jag bara garvade.

Artistkollegan Petra ”September” Marklund beskriver Salems stil som ”skitsnygg”. Själv kammade QX senaste omslagsbrud hem priset för Årets bäst klädda artist. Hon har dock svårt att beskriva sin egen stil. När pristagarna presenterades såg hon ut som en stilmedveten punkrockare.

– Men jag är en periodare, allt och ingenting samtidigt. Just nu är jag väldigt kvinnlig i mitt klädval. Det är en fördel med att ha kort hår: du får vara hur kvinnlig som helst i övrigt utan att det blir för mycket.

Hur mycket tanke tänker du på hur du ser ut?
– Jag lägger mycket energi på mina scenkläder och designar en hel del själv. Jag älskar att skruva till det med galna outfits och stora kragar. Därför gillar jag göra gayspelningar, där jag kan dra det galna ännu längre.

Vilka andra artister tycker du klär sig med stil?
– Jag gillar det Lady Gaga gör med sina konceptskivor. Oscar Linnros och Nina Persson är väldigt snygga och Madonna är alltid en stilikon.

Den 14 februari hålls QX gaygala på Cirkus i Stockholm. Då har September chans att lägga ytterligare priser till samlingen, som nominerad i kategorin Årets artist och Årets låt för sin tolkning av Petters ”Mikrofonkåt” känd från tv-programmet ”Så mycket bättre”.

När du kom till första inspelningsdagen av Så mycket bättre visste knappt kameramännen vem ”den där Petra” var. Under hösten har karriären exploderat här hemma. Hur har omställningen varit?
– Jag jobbade väldigt mycket även under våren, skrev som en galning och reste runt, men det är sant att jag har fått mer uppmärksamhet under hösten. Och helt ärligt har jag inte fattat än, det känns surrealistiskt eftersom jag fortfarande är mitt uppe i det.

Är det nu du får din payoff för allt slit?
– Det har jag fått hela tiden, men det som förändrats är väl att jag känner att jag har bas att stå på nu även här hemma, som jag inte haft förut. Jag älskar att resa, men det är skönt att känna att man kan kunna komma hem.

Fler bilder från årets Elle-gala under morgondagen.

Läs mer om September i QX januari!

Samtliga vinnare på Elle-galan 2011:
Årets svenska designer Carin Rodebjer
Årets accssoardesigner: Cornelia
Årets bäst klädda kvinna: Helena Seger
Årets bäst klädda artist: Petra ”September” Marklund
Årets bäst klädda affärskvinna: Stina Honkamaa
Årets bäst klädda man: Salem al Fakir
Årets modell: Frida Gustavsson
Årets modefotograf: Andreas Larsson
Årets stylist: Mattias Karlsson
Årets makeupartist: Fradrik Stambro
Årets hederspris: Pär Engsheden
International designer of the year: Peter Dundas for Pucci
Årets look i samarbete med L’Oréal Paris: Elsa Billgren
H&M-stipendiet för nykomling inom design: Greta
H&M-stipendiet för hållbarhet: Klättermusen