QX.se GayMap Qruiser.com Shop
QXPrideTour
Här byggs det
ADON
Tänder lusten till lek..
Fag For Real
Pride för mig (mitt sammanhang…
JacobNeves
Whitneys dotter mördad
Maria Hansson Nie…
Pride behövs.....
En hivdivas bekän…
Vad gör man inte ...
Alexis Transsexue…
I feel safe with you!
BelieveInYourself
Tanke blir handling
DJ KATJA GUSTAFSS…
NOUR EL REFAI PÅ ÅRETS STORA T…
jonvoss
Bögnorm och bögnorm...
En bögjävels betr…
Denna vecka så blir man kändis
Christiaan
Varför blogga?
SEXPERTERNA
Stockholm, Malmö, Copenhagen -…
Wheelboy's up…
Livet är som en schlager för m…
MA♥JESTY OF FANTA…
Försvarsmakten - Ta tillbaks b…
Majs
Bandy
Inside My Head
Snygging i Färger

QX.se - Senaste nytt för dig som är bög, lesbisk, hbt eller queer
Sveriges största Gaynyhetssajt
– över 90.000 besökare per vecka!
Tisdag 28 juli 2015

QX Augusti 2015 som PDF
Tidningen QX | Annons | Info | Arkiv
Stockholm Pride:

Foto: Solveig Edlund
Rabbin David Lazar med det nu äkta paret Ruben Ben Dor och Stefan Gustafsson

"Omtumlande" bröllop för Stefan och Ruben

STOCKHOLM. I söndags genomfördes en historisk vigsel i Stockholm,
 då Ruben och Stefan ingick äktenskap i Stora synagogan.
Så blev det då till slut verklighet! Ruben Ben Dor fick sin Stefan Gustafsson vid en vigsel i Stora synagogan med rabbin David Lazar som officiant.
- Jag och min man har varit tillsammans i 28 år och vi var tidigare partnerskapsregistrerade, berättar den lycklige Stefan Gustafsson för QX dagen efter att han ingått äktenskap och festat rejält.
- Det var helt fantastiskt för mig och min man, säger han.
De två har varit medlemmar i församlingen sedan 1990 då Stefan Gustafsson återvände till Sverige efter att tidigare ha emigrerat till Israel. Med honom följde britten Ben Dor och de två startade en framgångsrik visningsträdgård utanför Stockholm, bloggar om trädgårdar och gör även gratulationskort med vackra blomstermotiv tillsammans med fotografen Solveig Edlund.
- Att vi gifte oss beror mycket på David Lazar som betytt oerhört mycket för oss, berättar han om rabbinen som förra året blev ”Årets Hetero” vid QX GayGala för sitt engagemang i hbt-frågor och Gustafsson beskriver hur församlingen fått många nya engagerade medlemmar den senaste tiden som resultat av Lazars engagemang.
Judiska centralrådet i Sverige var en av de första religiösa institutioner som tydligt tog ställning för en könsneutral äktenskapslagstiftning och vid vigseln i söndags fanns rådets och Stockholms församlings ordförande Lena-Posner Körösi och markerade sitt stöd.
- För mig har det varit ganska omtumlande, säger Gustafsson till QX om att de kunde ingå äktenskap i den synagoga de besöker varje vecka.
- När vi fick den här möjligheten så öppnades en helt ny värld och det är mäktigt att vi kunna gitta oss i Stora synagogan. Vi hade inte ens haft tanken att detta skulle kunna ske och jag hoppas det är ett steg på vägen mot ett liberalare samhälle.
Vid ceremonin fick de stå under chuppan (bröllopsbaldakinen), dricka vin, ge varandra ring, höra välsignelsen av rabbinen medan en bägare vin dricks och glasen så krossas för att påminna om Templets förstörelse.
Som vilken ceremoni som helst men i detta fall då det är två män så var det fyra vittnen som skriver under bröllopskontraktet.
- Vi hade lyckan att vi hade fyra goda vänner som kom utomlands ifrån och var våra vittnen, och fyra andra vänner som höll chuppan, berättar Gustafsson som säger att de två nu "återhämtar sig efter en stor dag och fantastisk fest"

Den samkönade vigseln enligt judisk sed och lag var unik. I Israel har David Lazar välsignat samkönade par enligt religiös sed, men landet har inte en könsneutral äktenskapslag. Judiska religiösa vigslar har även skett i flera länder, men att en judisk religiös vigsel i en masortisk/konservativ synagoga samtidigt blir en juridiskt giltig vigsel är, om inte första gången i Europa, i alla fall en av de absolut första.
Jon Voss
jon@qx.se

Foto: Solveig Edlund
Ruben Ben Dor och Stefan Gustafsson under chuppan
Foto: Solveig Edlund
Och här är det klart, glasen krossas och de tu är ett
 
Bookmark and Share
 

Annons