Maja granskar barnnormen. – ”Det finns dom som ångrar att dom blev föräldrar”

⁃ Jag tycker barnfrihet måste belysas. Det finns förutfattade meningar om oss som inte vill skaffa barn, säger hon till qx.se. Hon ger exempel på att man uppfattas som självisk eller förutsätts haft trauman tidigare i livet som gör att man inte blir förälder.

I december skrev journalisten Tomas Hemstad en artikel i tidningen Ottar som fick stort genomslag.
Rubriken var just ”No more Babies” och handlade om hur bäbisarna plötsligt började komma i hans bekantskapskrets. Nu var inte den sociala vattendelaren längre hetero eller homo, utan istället förälder eller barnfri. Han satte fingret på hur en norm kring att skaffa barn plötsligt sågs som självklar även i homokretsar. Gick man emot den eller kritiserade den var det en grund för konflikt.
⁃ Barnnormen är så djupt rotad i samhället. Den finns i populärkultur och finkultur, och är starkare än heteronormen och tvåsamhetsnormen, säger Maja Dahl som tog upp frågan i sin podcast ”Fan vad fittigt”. Hon säger att det är tröttsamt att höra alla förutfattade meningar om hennes livsval, men konstaterar också att alla som krossar normer får stryk. Oavsett det handlar om tvåsamhet eller heterosexualitet.
⁃ Jag fyller 30 i år och får ständigt den menande frågan ”är det inte dags för dig snart?”. Till och med gynekologen säger att ”snart är det för sent” om man i min ålder ber om p-piller, även om jag sedan förklarar att det är just för att slippa barn som jag äter dem, berättar hon.

Ibland betraktas man inte som vuxen eller en riktig kvinna om man inte skaffat barn säger Maja Dahl och det visar på ett stort problem. Under Pride finns det seminarier kring hur man skaffar barn, hur man får relationen att hålla när man har bildat familj och till och med en programpunkt hur man har BDSM-sex som förälder. Barnboomen i gayvärlden är en effekt av att man vill normalisera det egna konstaterar Maja Dahl.

⁃ Om jag väljer att leva med en partner av samma kön så anpassar man vissa delar till en del av normen. Om en familj anses som två vuxna och barn så är det ett sätt att visa att man passar in, säger hon.

⁃ Visst är det en kamp för alla som kämpar för att få barn, säger Maja Dahl. Hon beundrar dem, men samtidigt tycker hon det är viktigt att accepteras för att man inte väljer att reproducera sig. Hon drar parallellen med vad en homosexuell person kan få höra av okända, som exempelvis att ”det är bara en fas” eller ”du har inte träffat den rätta”.
⁃ Samma sak gäller med livsval som att leva barnfritt, om en person pratar eller nedvärderar mitt sätt att leva ska den hålla käft, slår hon fast.

När Maja Dahl tog upp barnfrågan i sitt poddprogram tillsammans med Fredrik Wass fick han kommentarer på sin blogg från föräldrar som avslöjade att de ångrat sig att de skaffat barn. De älskade naturligtvis sina ungar, men de önskar att de gjort andra val. Hon tycker att det är tragiskt och visar på hur stark normerna är. Många reflekterar inte över hur deras val att ha barn också påverkar andra.
– Jag var på besök hos en gymnasiekompis med vänner. Alla var föräldrar där, och ständigt springer det barn kring våra ben och trycker upp leksaker i ansiktet. Jag kände mig som en dålig människa som bara ville skrika ”ta bort barnen så vi kan prata”.

Hur har man en dialog kring det här istället för att det blir konfrontation?

⁃ Jag förstår att det är ett ifrågasättande kring något många kämpat för, men som en del av normen måste man alltid vara den som tar steget tillbaka.

Podden Fan vad fittigt