Det finns för få böcker som handlar om HIV och AIDS. Det menar Babels programledare Jessika Gedin. Till fredagens inspelning har hon bjudit in författardebutanten Rikard Wolff och journalisten Anna-Maria Sörberg, tidigare chefredaktör för Kom Ut.

– Jag vill ha svar på varför det blev så tyst, och om det nu är så att det äntligen är dags att prata om det – varför nu? Och hur? säger Jessika Gedin.

Varför behövs det skönlitteratur om HIV och AIDS?
– Min generation har präglats av AIDS-skräcken. Vi växte upp med den, vi gjorde vår sexuella debut omgivna av den, men vad hände sen? Och vad händer nu? Sopade vi konsekvenserna under mattan? Alla känslorna? Skyllde vi ifrån oss? Släppte vi ämnet bara? Skönlitteraturen behövs, inte bara för att redovisa utan för att förstå, andra och oss själva. Skönlitteraturen är den snabbaste vägen mellan hjärna och hjärta.

Vilka är dina egna boktips på ämnet?
– Det har skrivits alldeles för få svenska romaner om AIDS. Rikard Wolffs självbiografi är självklart inte heller en bok som handlar om AIDS, men partierna där han beskriver 80-talet, hur det var att komma ut och sen omedelbart låsas in i garderoben igen, de var så otroligt gripande – det var välskrivet, viktigt och mycket saknat.

Programmet sänds i SVT1 14 mars.