Sommarteaterföreställningen Stadramålarna handlar om ett gäng konstnärer som år 1928 slagit sig ner I Bergslagens Stadra. Där bildar de ett kollektiv där den nya konsten ska skapas och fri kärlek ska tillämpas. Och visst flödar både kärlek och normifrågasättande. Pjäsen innehåller två “komma ut” scener och den lesbiska kärleken går som en röd tråd genom föreställningen och det hela slutar i en maskerad där alla “byter kön” och alla ifrågasätter sin könstillhörighet. Låter det queer? Det är det också: Bengt Braskered i föreställningen berättar mer:

Vad kan du säga om Stadramålarna, och dess tema?
– Vi ställer frågorna Vad är en familj? Hur kan en familj se ut? Vad händer med oss när vi byter det yttre skalet och lämnar det typiskt könsbundna. Föreställningen ställer dom stora frågorna när det gäller våra drömmar, vår identitet och den gränslösa kärleken som inte behöver något namn. Vi möter Rigmor och Jaquline som hittar varandra i vackra och starka kärleksscener. Jag spelar George Nielssen, en konstnär som tillbörjan tycker att kvinnor som hävdar sin rätt mest är jobbiga och skräniga men han får tänka om och i slutet, iklädd klänning och högklackat, kommer han till nya insikter.

Ni har fått fina recensioner, hur känns det?
-Ja, vi har fått fina lovord i tidningarna och föreställningen har kallats ”poetisk, vacker och högaktuell i både den feministiska och genusdebatten”. Det är såklart väldigt kul.

Vilka speldatum är det kvar och var spelar ni?
– Vi har nio föreställningar kvar, vi spelar fram till 16 augusti ochi spelar inomhus i en bedårande vacker lada från 1800-talet, på den sagolika herrgården Stadra.

Vad har du mer på gång i höst?
– Till hösten filmar jag en del, en 30 minuters film om svenskens förhållande till tiggare. Jag kommer även att medverka i Ulf Malmros nya film.

Biljetter & mer info här