Operan handlar om den unge Mahatma Gandhis tid i Sydafrika och det civila motståndets födelse, och librettot (texten) bygger på det över 1300 år gamla mytologiska diktverket Bhagavad-Gita som är särskilt viktigt inom hinduismen. För regin står cirkusdirektören Tilde Björfors som även är Cirkus Cirkörs konstnärliga ledare.
Philip Glass har inte skrivit en opera som beskriver Gandhi eller hans liv utan en opera där man istället upplever Gandhi. Därför ser jag cirkusens styrka att tillsammans med musiken fysiskt uttrycka detta, säger Tilde Björfors.

Leif Aruhn Solén som den unge Gandhi

Den amerikanske tonsättaren Philip Glass fyller snart 80 år och är en lika produktiv som hyllad kompositör. Hans musik brukar beskrivas som minimalistisk. Den som förväntar sig smöriga Pucciniduetter, bombastiska Wagnertoner eller sprättiga Verdiarior bör ratta om inställningarna och istället förbereda öron och hjärna på hypnos. Satyargraha är till exempel skriven för stråkar och träblås, helt utan mässingsinstrument och pukor. Förutom banbrytande operor som Einstein on the Beach (kunde nyligen ses i Paris), Ahknaten (sätts snart upp i Los Angeles) och Folkoperans höstsatsning Satyagraha har han hunnit med massor av filmmusik och har för det tre Oscars-nomineringar med sig i bagaget. I Timmarna var det Nicole Kidman som stod för huvudrollen, i Dalai Lama-rullen Kundun var det Martin Scorsese som tog hand om regin, och i Notes on a Scandal hjälpte Philip Glass Dame Judi Dench och Cate Blanchett ta hem varsin statyett att ställa på spiselhällen. Den här gången är det ett rutinerat sångarlag med Leif ”Gandhi” Aruhn-Solén i spetsen som tillsammans med bland andra Paulina Pfeiffer, Karolina Blix och Anton Eriksson hjälper Philip Glass och ska ge röst och liv till just de händelser ur Gandhis liv som leder till ”sanningens väg”. Eller satyagraha som det heter på sanskrit. Music Maestro!

Satyagraha ges på Folkoperan fram till den 30 oktober.

Cirkusartisten Alexander Weibel dansar för Karolina Blix