Ikväll är det alltså dags för den första semifinalen i årets Eurovision. Men det är egentligen inte så mycket att hetsa upp sig över. Dels är Sverige inte med, dels är låtarna inte mycket att hänga i julgranen. Vinnaren finns med andra ord inte här. Äh, knappt någon av kvällens tio finalister kommer att placera sig topp-tio på lördag. Det finns ingen större press på nåt av bidragen att ta sig vidare.
Men här finns ändå bidrag som det snackas om.
Här i Oslo är till exempel det finska bidraget en succé bland fansen. Den smittande glädjen och den repetativa refrängen har fått folk att dansa sig matta under kvällarna på Euroclub, fansens festplats. Den är absolut ingen vinnare, och tv-tittarna kommer inte uppleva den finska extas som vi på plats vispat upp. Men ändå, den är vidare.
Annars tror jag att Belgien är den farligaste utmanaren bland de vi får höra i kväll. Söta Tom Dices ballad kommer att klämma sig in på en bra placering, det är jag övertygad om. Han framför sin fina ballad med stil och känsla.
Ur gayvinkel finns här inte mycket att orda om, artistbrudarna tilltalar nog inte flatorna. Den lettiska brudkören med kimonoklädda Aisha i fronten kanske intresserar, trots att sångerskan sjunger surare än de förhoppningsfulla wannabeesen som vi skrattar åt under Idol-uttagningarna.
Bögarnas ögongodis består av fyra superheta dansare i Greklands bidrag. Synd bara att gubben som sjunger envisas med att ta upp dyrbar bildtid.
Nåja, här är beygen och tippningarna.

1. Moldavien. Sun Stroke Project & Olia Tira, ”Run Away”
Småknasig danslåt med saxsolon. Sångaren sjunger grymt bra och hans duettpartner som ser ut som Kate Ryan. Men knubbisen som spelar saxofon vill man bara slå. Vidare.

2. Ryssland Peter Nalitch ”Lost & Forgotten”
Internetfenomenet Peter och hans män sjunger en smäktande sorgesen kärleksvisa med en humor som nte går genom rutan. Ut.

3. Estland Malcolm Lincoln & Manpower 4, ”Siren”
Indieeurovision när den är som sämst. Den här märkliga balladen med refräng i midtempo tycker jag bara är obeghaglig. Scenshowen är minst sagt underlig, där den smala drasuten som sjunger spraxar loss på ett märkligt sätt medan manskören gör skumma moves. Ut.

4. Slovakien Kristina ”Horehronie”
Skogseurovision! Vackra Kristina sjunger en låt av typen som alltid är med i Eurovsion, snygg oförarglig etnopop. Den lyfter tyvärr aldrig riktigt, men är helt klart vidare.

5. Finland Kuunkuiskaajat, ”Työlki Ellää”
Den supercharmiga blonda brudduon höjer sin dragspelsetno till höga höjder genom ett sött framträdande. Låtens refräng upprepas gång på gång, och tar typ aldrig slut. Men vidare går den.

6. Lettland Aisha ”What For?”
What for are we living? sjunger putande Aisha i glansig morgonrock. Det är verkligen si och så röstmässigt, men låten är rätt effektiv med sin sugande refräng. Kan gå hursomhelst. Jag tror den faller bort.

7. Serbien Milan Stankovic ”Ovo je Balkan”
Superandrogyna Milans balkanpop innehåller, precis som många andra ex-jugoslaviska länders uptempobidrag, en mängd olika tempobyten och musikstilar. Det är bra, svängigt och tydligt. Vidare, men helt utan vinstchans på lördag.

8. Bosnien Hercegovina Vukasin Brajic, ”Munja I Grom”
Snygga Vukasins rocklåt i midtempo kommer inte riktigt till sin rätt här. Den känns mest seg, men i brist på rockkonkurrens och det faktum att den är ett ex-jugoslavland (som ofta får grannstöd), så går den vidare.

9. Polen Marcin Mrozinski, ”Legenda”
Snygging i kostym omgiven av folkdräktsklädda tanter sjunger astrist låt medan ett överdrivet kärleksdrama spelas upp. Ut.

10. Belgien Tom Dice ”Me & my guitar”
Söt kille med söt gitarrballad som är en schlagersläkting till ”Im Yours” . Att han är ensam på scenen är ett stort plus. Givet vidare.

11. Malta Thea Garrett ”My Dream”
Artonåring som ser ut som en tant i en såsig ballad. Hatar låten nästan lika mycket som den där läskiga fågelmannen som dyker upp bakom Thea mot slutet av låten. Ut!

12. Juliana Pasha ”It´s All About You”
Drivig Linda Bengtzing-schlager som backas upp av tre maffiga gospelsångerskor och ännu en sångerska som ser betydligt äldre ut än vad hon är. Borde gå vidare just för att den är uptempo. Och rätt bra.

13. Grekland Giorgos Alkaios & Friends, ”OPA”
Greklands sega strandraggarfarbror som omges av hunkdansare är givet vidare. Visst, låten är en grekisk standarsschlager uppblingad med mobilsignalsljud, men den är också väldigt effektiv. Och de där ”uh”-stönen som dansarna stöter ur sig är bara så sexiga. Vidare.

14. Portugal Filipa Azevedo, ”Há Dias Assim”
Saggig ballad, men duktig söt ångerska. Borde gå vidare enbart på sin oskuldsfulla näpenhet.

15. Makedonien Gjoko Taneski, ”Jas Ja Imam Silata”
Inte nog med att låten är skit, här får vi även det mest sexistiska skitnumret vi någonsin sett i Eurovision. Gubben som sjunger omgärdas av tre minimalt klädda brudar som skulle kunna vara hans döttrar. Kräkvarning och ut.

16. Vitryssland 3+2 feat. Robert Wells ”Butterflies”
Hej, ingen-som-helst-distans. Här brakar en kvintett loss i en vacker ballad på usel engelska utan att för en sekund visa att de gör det med glimten i ögat eller för att det är skoj. Då blir det ännu mer pinsamt när de tre sångerskorna fäller ut sina fjärilsvingar i slutat av låten. Och vad gör Robert Wells där? Vad är vitsen med att kalla in honom? Han är väl ingen som får folk att kasta sig på telefonerna? Nä, jag tror det här överpretentiösa spektaklet faller platt.

17. Hera Björk ”Je Ne Sais Quais”
En fyllig tant i en eurodiscodänga som bögarna här nere älskar. Tittarna hemma skulle egentligen ge den kalla handen, om det inte vore för att detta är en av få uptempolåtar. Vidare.

There you have it.


Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%