Ikväll blir det åka av. Sjutton låtar ska bli tio och Anna Bergendahls ”This is My Life” är en av dessa. Men jag har betämt mig för länge sen. Det är klart att vi går vidare. Vi har en för bra låt för att Europa ska ignorera oss framför tio andra låtar. Det går inte, det händer inte.
Så nu vet ni: Sverige går vidare.
Annars ska ni hålla ögonen på kroatiska Femminems lätt lesbiska nummer. Sångerskorna är hetare än en nybakad baguette, och körtjejernas läckra klängningar på de tre kroatiskorna är godis för ögonen.
Kolla också in den unge mästersångaren från Israel, Harel Skaat. Och lägg sen till att det snackas om att han spelar för vårt lag. Heja Israel med andra ord.

Här är kvällens låtar och hur jag tror att det kommer att gå.

Litauen
InCulto ”East European Funk”

Spraxiga studenclownerier i funktakt som inte blir bättre av att killarna river av sig byxorna efter halva låten och jazzar loss i paljettshorts. En hopplöst fånig låt som jag hoppas är chanslös. Ut.

Armenien
Eva Rivas ”Apricot Stone”

Eva Rivas är 192 cm lång, har ett långt svallande hår till knäna och brösten upptryckta till halsen. Så visuellt har hon egentligen redan allt hon behöver för att få tittarnas uppmärksamhet. Sen har hon även en charmig popschlager om aprikoskärnor som är svår att få ur skallen. Givet vidare.

Israel
Harel Skaat ”Milim”

Stilige Harel har begåvats med startfältets mest dramatiska låt. Den här låten har fått eurovisionfansen att börja gråta på plats, och alla skriker vinnare så fort Israel nämns. Jag tror den är givet vidare och definitivt topp tio på lördag, men vinner gör den inte. Den är lite väl otillgänglig för att alla ska enas om att det är Harel Skaat som ska få schlagerkronan i år.

Danmark
Chanee & N´evergreen ”In a Moment like this”

Det sägs att det här ihoptussade duettparet inte alls drar jämt bakom scenen. Och jag tycker nog att det syns på N´evergreens håglöshet och energilösa uppenbarelse. Han ser bara ut att gå för halvfart. Synd, för deras midtempoåt är ju radiobekant i Sverige och jag tycker den är hur bra som helst. Vinner gör den inte, men den måste gå vidare. Refrängen kan ju flytta berg.

Schweiz Michael Von Der Heide ”Il pleut de I´or”
Vemodig disco som lånat lite från Lena Ph:s ”Det gör ont”. Guldklädda och småfjolliga Michael kommer ingen vart med sin låt och den är tveklöst bland de sista ikväll.

Sverige Anna Bergendahl ”This is my Life”
Fina Anna gör ett väldigt tryggt intryck och scennumret är ännu snyggare än i Globen. Nu har man också spridit ut kören och bytt kläderna. Nu gäller det bara att få alla fans och norrmän att vifta med med de där röda lysstavarna. Jag tvivlar i och för sig inte en sekund på att Anna går vidare, och det säger jag inte för att jag älskar låten. Det gör jag verkligen inte. Men Anna är grym på scenen och alla de som tyckte att det här var det bästa de hört när Anna intog scenen under deltävlingen i Malmö, de finns ute i Europa också.

Azerbajdzjan Safura ”Drip drop”
Visst, låten är helt okej. Men Safuras osäkra uppenbarelse osar inte vinnare, och låten är alldeles för tam för att få alla röster i Europa. Jag fattar inte varför det här är så hett vinsttippat. Hon ligger visserligen etta på de flesta spelbolagens listor, men nån måste ju göra det också. Vidare.

Ukraina Aloysha ”Sweet People”
Bra sångerska. Usel låt. Men man ska samtidigt aldrig räknat bort Ukraina. De missar i princip aldrig en final om de tvingas kvala. Men inte ska väl den här rockballaddyngan vidare?

Nederländerna Sieneke ”Ik Ben verliefd (Sha-la-lie)”
En smurfhit sjungen av en 18-åring som ser ut som en 45-årig dansbandstant. Låter det som en trolig Eurovisionsuccé. Nej. Ut.

Rumänien Paula Zelig & Ovi ”Playing With Fire”
Bra men lite tjatig poplåt där ett par munhuggs med en dubbelflygel mellan sig. Refrängen är läckert klistrig och det gör att de går vidare.

Slovenien Roka Zlindre & Kalamari ”Narodno zabavni rock”
Tävlingens absolut sämsta låt. En kombo av rock och folkmusik är precis lika vidrig som det låter. Men lägg gärna de tre minutrarna på att stänga av ljudet och njuta av BelAmi-killen som spelar dragspel. Fin… Låten åker ut.

Irland Niamh Kavanaugh ”I´ts For You”
Niamh vann ESC 1993 med ”In Your Eyes”. Nu är hon tillbaka med en ballad som är så tråkig att man somnar när Titanic-flöjten drar igång. Eurovisionfansen försöker få det här till att vara en vinnarkandidat, och de har så fel. Ut.

Bulgarien Miro ”Angel si ti”
Det är alltid nåt östland som är så bögig att man bara vill dränka dom i regnbågskramar. Bulgarien är det landet i år. Eurodisco, hunkdansare i bara överkroppar, sönderblonderad stjärna i centrum och småsnuskig koreografi. Varsågoda, tre minuters ”guilty pleasure”. Vidare? Nä.

Cypern Jon Lilygreen & The Islanders ”Life Looks better in spring”
En jättesöt liten ballad som jag verkligen gillar. Ostajlade Jon är en skön oas mitt i all eurotrash, och det kan hjälpa den en bit på vägen. Vidare.

Kroatien Femminem ”Lako je sve”
Om inte den här apsnygga trion går vidare med sin bombastiska, men moderna juggeballad så ska jag springa naken längs Karl Johan här i Oslo. En vinnarkandidat.

Georgien Sopho Nizjaradze ”Shine”
Varje år kommer en ballad som jag bara hatar för att den är så överdramatisk, överkoreograferad och gapig. Detta år hatar jag Georgien, även om hon sjunger bra. Jag tror dock tyvärr att den går vidare.

Turkiet maNga ”We Could Be the Same”
Ska man satsa på skramlig melodiös raprock ska man göra det bra. Och det gör det här storstjärnorna från Turkiet. En låt som blir en hit oavsett. Givet vidare.