En tredjeplats är ju helt otroligt med tanke på hur det gått de senaste åren. Att komma på en sådan framskjuten placering är en galet stark bedrift av Eric Saade med Fredrik Kempes Popular. Eric gav allt när det verkligen gällde, och hans charm gick verkligen genom rutan. Popular har därmed alla förutsättningar att bli en hit i Europa. Och det utan ett vinnartryck.

Men just nu gnager det som sagt ändå en smula att förbannade Lettland var tvungna att ge sin tolva till Italiens Aristocats-dynga. Hade Lettland inte gjort det hade vi knipit en gudomlig andraplats (vår andra ever sedan 1966 års Nygammal vals med Svante & Lill). Nu blev Italien tvåa istället. Usch.

Nåja. Sverige var i alla fall på vinnarstigen redan i torsdags då vi faktiskt vann vår semifinal före Danmark och Slovenien. I den första semifinalen vann (helt obegripligt) Greklands mishmash av rap och grekiskt drama före Azerbazdzjan och Finland. Annat noterbart när det gäller semifinalerna: Stackars Norge, som alla sa var en segrarkandidat, blev bara 17:e i sin semi, och Dana International var 15:e bidrag i sin semi)

Vinnaren då? Azerbajdzjans vinst är ett kul resultat som verkligen är välförtjänt. De har i flera år skickat starka bidrag där de fått hjälp av svenskar på olika sätt. I år var det både svenska låtskrivare och svenska körsångare som säkrade segern åt landet i öst. Shirleys Änglar Jessica Marberger och Vera Prada blev alltså schlagervinnare 2011 i alla fall efter att ha fallit i svenska Andra Chansen. Grattis tjejer!
Running Scared var en av de låtar vi varnade för igår, och den känns som en gjuten radiohit i många månader framöver. Däremot är det väl tveksamt om det var två artistkarriärer vi såg födas i kväll…

I övrigt då?
Sandritarna i Ukraina slutade fyra, snyggrockarna i Danmark knep femteplatsen och Dino Merlins svängiga balkangäng tog hem sjätteplatsen.

Kollar man på resten av tabellen ser vi däremot en hoper stjärnfall. Tippade slutvinnare som Ungern, Frankrike, Tyskland och Finland slutade på diverse mindre smickrande placeringar. QX panelvinnare Kati Wolf och hennes discopoppiga What About My Life slutade på en skruttig 22:a plats.
Och stackars Estland, som en gång tippades som vinnare, slutade ännu sämre, på en usel 24:e plats. Konstigt. Men ibland räcker kakan inte till för alla.

Så, en jäkligt kul kväll för Sverige.
Och äntligen ett kvitto på att Christer Björkman gör ett grymt jobb med Melodifestivalen. Hans hårda arbete med att vaska fram en stark kandidat till ESC-finalen lönade sig till slut och därmed kanske hans belackare kan hålla käft i alla fall i en månad. Så, nu kan vi gå in i nästa schlagersäsong med huvudet högt igen och fortsätta vaska fram låtar som Europa faktiskt vill höra.
Och slutligen: Melodifestivalskungen Fredrik Kempe fick äntligen upprättelse i Eurovision Song Contest efter alla favoritfall år efter år.
Grattis!

Så här ser resultatet ut för kvällen:

1. Azerbajdzjan
2. Italien
3. Sverige
4. Ukraina
5. Danmark
6. Bosnien-Hercegovina
7. Grekland
8. Irland
9. Georgien
10. Tyskland
11. Storbritannien
12. Moldavien
13. Slovenien
14. Serbien
15. Frankrike
16. Ryssland
17. Rumänien
18. Österrike
19. Litauen
20. Island
21. Finland
22. Ungern
23. Spanien
24. Estland
25. Schweiz

Och här har ni alla SEMIFINALSSIFFROR