Marcus & Martinus flög direkt vidare till finalen med sitt snygga, dyra The Matrix-nummer. Storfavoriterna höll hela vägen, och får väl därmed räknas som huvudkandidater till segern om en vecka? Därefter haglade kanske inte tolvorna över Medina, de var få poäng från Annika Wickihalder, men precis enligt plan så tog de tillslut den andra finalplatsen.

Igår tippade jag att Jay Smith och Annika Wikihalder skulle ta kvalplatserna här på QX.se, (hurra, äntligen alla rätt) men i SVTs Förfest så ändrade jag mig senare till Annika och Elecktra. Jag hoppades ju så att Årets Drag 2024 också skulle få Årets Mello-schlager 2024, men tyvärr blev det ju samma plats för Elecktra som för After Dark 2016. Sist i sin deltävling. Suck. Men jag hoppas Team Elecktra ändå förstår vilken vinst det var att se henne där och sjunga kanske årets mest politiska låt i festivalen! Heja! Vi HAR all rätt att finnas! Unna daj en underbar efterfest!

Så i stort sett så gick ju allting som planerat i deltävlingen. Men sen…

Jag tror att vi kanske redan nu kan säga att vi steker det här nya formatet med en kvalfinal samma kväll som sista deltävlingen? Nog för jag varnade redan igår för att kvällens bidrag skulle ha en fördel, och för att Annika kunde knipa en finalplats, men jag trodde nog aldrig att det skulle bli så här. Att kvällens låtar plötsligt hade en enorm fördel över sina konkurrenter blev ju otroligt tydligt, och dessutom… Hur tänkte ni Sverige? Behövde vi alltså både Jay Smiths tråkiga radio-country och Annikas isvita, upprepnings-schlager i finalen? På riktigt? Ni kan inte skylla allt på SVT.

Och det på bekostnad av Sveriges just nu största hit med Fröken Snusk och årets fenomen som Scarlet och La Gunilla? Really? Jag är faktiskt mållös.

Som en vän sa; “Har en låt från Melodifestivalen legat etta i tre veckor på svenska singellistan och sedan inte är med i finalen, ja då är det fanimej ett allvarligt fel på formatet!”. Jag kan bara hålla med. Årets största skräll blev en negativ sådan, och det är bara att gå tillbaka till ritbordet SVT. Det här fungerade inte. Punkt. Och förstod förresten någon hur de första poängen fördelades? Nä.

Något är ju dessutom riktigt ruttet från början med det här röstningssystemet där alla får rösta hur mycket som helst på alla bidrag (inte bara välja det bidrag de tycker är bäst) och sedan dessutom tvinga in det i åldersgrupper som Eurovision aldrig hört talas om… Och jag misstänker det kommer bli ännu tydligen i finalen när vi inte har en solklar vinnare – där om något borde ju alla bara kunna välja EN låt som de tycker ska vinna. Suck.

Nä. Jag orkar inte skriva mer om det. Gjort är gjort. Men skämmes!! Över till något roligare.

Självskryt är aldrig vackert, men HUR bra är inte QX-Ronny Larsson och Tina Mehrafzoon i programmet? I början var de ett kul komplement, men när vi nu når finalen så känns deras fakta- och sifferkoll ovärderlig vid sidan om Carinas trygga programlederi och Björns (allt mer tvivelaktiga) skoj-inslag. Ge den duktiga duon ett Inför Eurovision-program på SVT Play GENAST!

Finast i kväll var annars kanske hyllningen av Fredrik Kempe, en ovärderlig hörnsten i bygget av den nya Melodifestivalen. Till och med jag som vanligen är allergisk mot skojfriska körer tyckte det var härligt att få höra den här samlingen hits igen, och att sen både få se underskattade I See You med Kristin Amparo och (alltid lika ljuvliga) Sanna Nielsen live i arenan var magiskt. Grattis Kempe, din Mello-låtskatt är lika imponerande som dina fyra vinster är olika i genre.

Nu laddar vi för final och trots att det finns mycket under de här fem veckorna som jag undrar varför vi varit tvungna att höra, så tycker jag det är en helt rimlig och härlig samling låtar (förutom kvällens fiasko) som ska kämpa om att få representera oss i Eurovision. Faktum är att jag inte bestämt mig själv ännu, varken för vad som är min personliga favorit eller vad som vinner på lördag, men om en vecka…då har vi ett resultat!

Kommentar: Vid publiceringen av denna artikel så hade det ännu inte släppts en startordning till finalen av SVT.