Luxemburg är ett av Europas minsta länder med ungefär lika många invånare som Göteborg. I år kommer de tillbaka till Eurovision efter en paus på över 30 år, och precis lagom till dess så har de tappat ett rekord som de varit ensamma om i festivalen. De var nämligen, tills i kväll, det enda land som arrangerat ett Eurovision utan att någon från det egna landet var med och tävlade. I maj blir Sverige det andra!

För det var ju till slut aldrig spännande det här.
Sedan artisterna tillkännagavs av Aftonbl…SVT i december så har Marcus & Martinus varit storfavoriter att ta hem Sångfågeln, och efter att jurygrupperna sagt sitt och gett dem ungefär 40 poängs ledning så var det ju inget snack. Att svenskarna skulle följa efter var liksom självklart. Unforgettable är Sveriges 63:e Eurovision bidrag och är det fler poäng mellan ettan och tvåan än mellan tvåan och tolvan så kan verkligen ingen ifrågasätta resultatet.

Sen undrar säkert många varför tvillingarna inte valde att ställa upp och tävla i Norge istället, och till de vill jag bara säga en sak: Har ni sett MGP? Man får inte göra ett sådant här nummer där. Klart man vill tävla i och för Sverige! Och får man inte automatiskt svenskt medborgarskap om man vinner Melodifestivalen? Jag tror det. Annars så har statsministern något att ta tag i på måndag.

Hur kommer det gå i Malmö då?
Tja, jag tror kanske man behöver lätta upp det toksnygga numret lite så vi inte hamnar i Benjamin-fällan och skickar en musikvideo. Eurovision premierar livekänsla numera, och det är ju ganska lätt fixat genom att släppa in publiken någonstans mot slutet. Att hela Europa dessutom är fullt av tjejer och killar som kommer upptäcka de här ”söta, norska trollen” (citat från en snubbe jag träffade i baren på Mellos förfest igår) för första gången och kasta sig över sina telefoner tror jag är gjutet, och visst känns det alltid lugnare i magen att skicka en artist man VET kan sjunga live till ESC… Jag är inte låtens största fan, det har inte ändrats, men det här ska bli kul! Och vi ska ju faktiskt inte vinna igen… Bara komma hyfsat. Och DET kommer M&M att göra.

Att Medina blev tvåa var exakt vad jag trodde, och jag hoppas verkligen killarna kommer tillbaka och lägger ett guld till sina silver och bronsmedaljer snart. Mer svenska i Mello, tack! Visst hade jag hoppats de skulle vinna, men nä, det var ju aldrig ens nära. Men trea hos juryn och tvåa hos folket (och etta på Spotify) gissar jag grabbarna ser som en vinst i vilket fall!

Att sätta ettan och tvåan var kanske ingen bedrift. Sen gick det sämre. Att min favoritlåt med Cazzi Opeia var tvåa efter internationella juryn och hamnade fyra var kvällens vackraste och roligaste missbedömning från min sida, och Smash into Pieces tredjeplats cementerade för alltid för mig att jag har noll koll på rock och hur den ska hamna i Mello.

Sen var det ju mest en tight smet av poäng och inget direkt att kommentera. Dotter sistaplats är ju tråkig, men något klickade tydligen inte med publiken i år. Sen kan man ju undra varför hon då slog ut buzziga Scarlet i Eskilstuna, och kanske ännu mer varför svenska folket bara gav 26 poäng till Jay Smith om de nu prioriterade honom över Fröken Snusk förra veckan, men låt mig bara dra samma slutsats som jag gjorde i går: Något är fishy med SVT:s röstningssystem.

Annars var väl finalens roligaste utropstecken Björns boyband. Efter några ganska skakiga sista veckor på turné fick Gustavsson äntligen visa varför han är en av Sveriges mest älskade komiker, och jag säger inte nej till en låt med Måns Zelmerlöw och Eric Saade i framtiden.

Men det är långt tills Mello 2025. Nu siktar vi mot Eurovision, mot Malmö och en UNFORGETTABLE vecka med Norges svenskaste tvillingar. Vi hörs då. Tack och förlåt, Sverige!

1: Unforgettable – Marcus & Martinus (177 poäng)
2: Que Sera – Medina (104 poäng)
3: Heroes Are Calling – Smash Into Pieces (90 poäng)
4: Give My Heart A Break – Cazzi Opeia (87 poäng)
5: Dragon – LIAMOO (83 poäng)
6: Happy That You Found Me – Danny Saucedo (74 poäng)
7: When I’m Gone – Maria Sur (72 poäng)
8: Light – Annika Wickihalder (63 poäng)
9: Effortless – Jacqline (61 poäng)
10: Back To My Roots – Jay Smith (46 poäng)
11: Awful Liar – Lisa Ajax (37 poäng)
12: It’s Not Easy to Write a Love Song – Dotter (34 poäng)