Om man följde Twitter och Facebook under sändningen av den första deltävlingen så förstår jag att missnöjet är rätt stort över den musikaliska buketten vi bjöds. Och visst sjutton håller jag med. Det har legat en stor olustkänsla över hela min Karlskronavistelse sedan jag såg startfältet som skulle tävla. Och när jag sedan hörde låtarna blev jag inte vidare uppåt. Det ÄR en svag deltävling, kanske den svagaste öppningsdeltävlingen någonsin. Det tåget är jag så med på.
För första deltävlingen sedan starten lyfte jag heller inte luren en enda gång. Visst, min favorit Anna Järvinen och hennes sköra Porslin har en ljuvlig text, men jag fattar helt att hon inte gick genom rutan och att hon tyvärr avslutade sitt schlageräventyr på en neslig sjundeplats. Varken småluddigt betonande av texten eller usel styling hjälpte henne heller tyvärr. Men jag är samtidigt sur över att man inte får vara kvinna i Sverige, sjunga en text som betyder nåt och se ut som att man levt lite, och ignoreras helt. Men är man (Thorsten Flinck) så hyllas man och lyftas till en andra chans. Fy fan för det mögliga tänket.
Vidare.:
YOHIO och David Lindgren är, som vi tippade, ändå bra finalister i den här soppan. Men jag kan inte tänka mig att någon av dem är en slutgiltig vinnare. YOHIO kommer däremot definitivt få en fin slutplacering och ses som en av årets stora genombrott när vi sammanfattar turnén. Det är jag helt övertygad om. Sjuttonåringen är cool, ett riktigt genombrott och en stjärna. Totalfyra?
Till Andra Chansen gick två riktiga tråklåtar i min bok. Cookies & Beans Burning Flags och Eric Gadds Vi kommer aldrig att förlora. Jag både hoppas och tror att de kommer att ryka all världens väg när vi sitter i Karlstad och röstar vidare de två sista Friends-finalisterna. Visst, båda akter är kompetenta och duktiga, men oj så tråkiga och ”musik-för-musiker”. Deras smala lycka var att Saxofon-Caisa och Mary N´Diaye tonsvajade nåt enormt. Trygghet och kompetens får alltid mer poäng i slutändan.

Nä, nu lägger vi Karlskrona bakom oss och siktar mot Göteborg! För även om jag vet att ni är skeptiska mot fortsättningen så svär jag på Dannys torso att det blir MYCKET bättre nästa vecka.