Robin vann rysaren!

Efter att de internationella jurygrupperna avlämnat sina röster så ledde Robin Stjernberg med sin Andra Chansen-låt You, och fan, det räckte andra fram! Min stora favorit det här konstiga, knasiga, jobbiga och annorlunda schlageråret tog sig ända till Malmö och Eurovision Song Contest!
För det blev Robin Stjernberg som fick folkets näst högsta poäng och knep vinsten framför den som fick folkets högsta poäng, YOHIO.
Men samtidigt som det är överraskande så förstår jag: Robin levererade som aldrig förr under kvällens direktsändning och trotsade därmed alla olika förundersökningar och fick alltså näst flest röster av svenska folket i år.

Att det dessutom blev en låt från Andra Chansen som vann hela tjottaballongen betyder otroligt mycket för Melodifestivalen. Andra Chansens åtta låtar har numer alltså stor chans att även de plocka hem segern. Grymt!

Och eftersom Robin också var de internationella jurygruppernas favorit så bådar det oerhört gott för You i Malmö. You är en stark låt som kan explodera i ett hittills (fem länder har inte valt) väldigt svagt startfält. Topptio borde inte vara omöjligt alls. Jag tror i dagsläget att vi till och med är väldigt nära toppfem om man ser till konkurrensen.
Men det där återkommer Ken och jag om när det närmar sig vår och ESC i Malmö…

Tvåa blev alltså YOHIOs Heartbreak Hotel. En låt som lett alla förundersökningar och som tippades bli kvällens vinnare. Och visst, den fick högst poäng av folket men det räckte inte. Heartbreak Hotel blev tvåa och en rättvis sådan. YOHIOs genombrott betyder massor för Sverige.
Jag är otroligt stolt att vårt land stått bakom fram en blyg, androgyn sjuttonåring som ibland klär sig i klänning. YOHIOs budskap till kidsen (och oss andra) är att våga vara annorlunda, och bara det är så fint att jag nästan börjar grina. Tänk alla de smågrabbar som nu kommer våga traska in på Panduro och be om ett tjog rosa strass och gå loss i mammas sminkbox. YOHIO är kanske något av det mest intressanta festivalen skramlat fram i artistväg på många år och har nu fått en grymt genombrott. Heja Sverige!

Trea blev rättvist Ulrik Munthers Tell The World I´m Here. En arenapoplåt som många, inklusive vi, till en början skulle vara med i toppstriden av Melodifestivalen 2013. Så blev det inte, men ett brons är rätt stiligt jobbat om man ser till konkurrensen (och det faktum att den i princip helt räknats ut som segermöjlig.

Fyra blev Sveriges nya gayfavorit Anton Ewald som satte sin dansdänga Begging med den äran i kväll. Ett genombrott utan dess like och ännu en Andra Chansen -låt som tog sig in på topp fem.
DET har aldrig hänt tidigare. Såå kul!
Gissar att många låtskrivare är helt till sig över att få skicka låtar till Anton inför nästa års festival just nu…

Resten av resultatet:

5. Only The Dead Fish Follow The Stream Louise Hoffsten
6. Copacabanana Sean Banan
7. Bed On Fire Ralf Gyllenhammar
8. Falling State Of Drama
9. Skyline David Lindgren
10. En riktigt jävla schlager Ravaillacz

Programmet i övrigt fortlöpte snyggare än det gjort på de två genrepen och både Carolas allsång med publiken och Loreens vackra teckentolkningsvariant av Euphoria var tåprframkallande.
Danny & Gina skötte hela rasket med den äran, där Gina än en gång visade vilken jäkla stjärna hon är i programledarsammanhang.

Nu laddar vi om för Malmö och åker dit med en riktigt bra låt. Bra jobbat Sverige, bra jobbat Robin och bra jobbat Christer, Edward, Danny och Gina och alla andra bakom Sveriges i särklass bästa tv-program! Wohoo!!