En handfull homopar dök upp till Operahuset i Köpenhamn. Israel, Ryssland och Danmark var några av de nationaliteter som var representerade. Men bara ett par ville ställa upp på bild för den församlade pressen, eller överhuvudtaget prata.
– Vi måste respektera deras vilja, så ta inga bilder innan ni frågat, manade Andreas Auring Kaae, kommunikatör för bröllopssatsningen på Köpenhamns Stadshus.
Upplägget på Operan var enkelt: Ett snabbt borgligt bröllop med tre olika kvinnliga vigselförättare som vigde paren på en röd matta en trappa upp med utsikt över hamnen. Allt avslutades med att den maltesiska gruppen Firlelight uppträdde för de nygifta paren. Malta firar nämligen att de just infört homoäktenskap och det ville gruppen sopm representerar Malta stötta.

Danmark firar i år 25-årsjubileum av införandet av partnerskap. Det var den 9 maj 1989 som de som första land i världen införde möjligheten för samkörande par att ingå partnerskap. Och för fjärde året i rad anordnar Köpenhamn stad ”open air”-bröllop och Andreas Auring Kaae berättar att Eurovision var ett lysande tillfälle att kickstarta säsongen.
– Responsen har varit bra och 48 par har bokat tid för att ingå äktenskap under de här tre tillfällena. Och flera av dem har kommit hit för att vara med just under Eurovision. Vi satte ett internt mål på femtio par och är nöjda med uppslutningen.
Ungefär 20 par kommer från utlandet, och 18 av paren är samkönade. Ett av paren som dock valde att prata med media var Louise och Louise från Köpenhamn. De skulle ha gift sig i Rådhuset i fredags men när det hörde talas om upplägget med Open-air-bröllop slog de till.
– Vi har varit ett par i två och ett halvt år och kände spontant att det var ett kul upplägg. Så nu är vi här, skrattar de båda.
Paret går i väntans tider så de känner att det var rätt tillfälle att ingå äktenskap. De förstår och respekterar de andra parens vilja att inte vilja vara med i media.
– Vi är gärna öppna med vår kärlek och det är lätt att leva i Danmark som öppet homosexuell, men alla har det ju inte så. Vi är stolta över att Köpenhamn har tagit initiativ till ett sådant här event och vi hoppas att flera länder tar efter. Det är viktigt att visa sin kärlek. särskilt under ett ögonblick då Danmark har hela omvärldens blickar på sig, säger Louise.

Den 9 maj är det dags för nästa bröllopsmöjlighet, på vattennära Ved Stranden och den 10 maj seglar en båt ut från samma punkt där par ges möjligheten att gifta sig på öppet vatten.

Maltas Firelight.