Allsången på Skansen i Stockholm är inbankad i varje svensk ryggrad och tidigare i sommar intog Lotta Engberg Liseberg. Nu kommer allsången till Malmö. I något annorlunda skepnad.

– Vi vill blanda det folkliga med glamour och bitsk humor. Inte bara apa efter Stockholm och Göteborg. Det ska vara lite annorlunda, för Malmö är lite annorlunda, säger Karin Tydén, pressansvarig för Allsång i Parken.

Alla gäster är hemliga. Det enda man kan vara säker på att Jonas Hedqvist, Mr. Gay år 2000 som sjöng låten I am what I am till 2001 års Stockholm Pride leder hela balunsen.

Jonas Hedqvist

Trots att du är Värmlänning och uppvuxen i Stockholm valdes du att leda allsången i Malmö. Tydligen känns du ”som en skånepåg i hjärtat”…
– Oj, det var inte illa. Men det stämmer nog. Jag kom hit för ett gäng år sedan och skulle bara stanna ett halvår men är fortfarande kvar. Malmö är som en stor småstad, samtidigt som det är nära till Köpenhamn med ordentlig storstadspuls. Här har jag både mitt Värmland och mitt Stockholm, säger Jonas Hedqvist.

Du var arrangörernas förstaval för att nå en bredare publik. Vad är det med dig som får folk att gå igång?
– Jag vet faktiskt inte. De grejer jag gjort i Malmö har varit riktiga Svenssonarrangemang, fast ändå har det kommit mycket gayfolk. Eller tvärt om, jag spelade på en gayklubb häromveckan och efteråt klagade en bögkompis över att det var så många straighta där.

Du går på scen om bara några timmar. Hur är nerverna såhär innan det bär av?
– Extremt spännande. Vi har precis gjort några ändringar i sista minuten så det känns som att allt kan hända.

Ni kör varje onsdag hela juli – vad ser du mest fram emot?
– Det ska bli fantastiskt roligt att inte bara sjunga den vanliga repertoaren. Vi har en extrem blandning med allt ifrån Blott en dag till Heaven’s on Fire till Fairytale. Man blir lite schitzofren. .

Allsång i Parken kommer i år inte att TV-sändas utan upplevs bara på plats i Moriska paviljongen i Malmö Folkets Park.