34 av 60 ledamöter av Rigas kommunfullmäktige beslutade som förväntat idag att stoppa Baltic Pride att genomföra sin parad. Trots att arrangörerna getts tillstånd redan den 8 maj hänvisar de 34 ledamöterna enligt Baltic Pride till en skrivning i landets konstitution som handlar om skydd för samhällets ”hälsa och moral”. Dessutom skall man hävda att lokala myndigheter har en skyldighet att ”bekämpa fylleri och omoral”.
– Det är tydligt att kommunfullmäktiges ordförande Andris Grīnbergs har lagt sig platt för politiska påtryckningar, säger lettiska organisationen Mozaikas Linda Freimane i ett pressmeddelande. Orsaken tror hon är de nära förestående lokalvalen och påtryckningar från organisationen ”Familjefonden”.
Kommunfullmäktige säger att en Pride-parad kan genomföras på strandpromenaden 11 november alternativt att genomföra paraden instängda i Vērmaņdārz-parken utan att gå ut på gatorna runt den.
Detta har avvisats av arrangörerna av Baltic Pride.
Från Sverige kommer protester från vänsterpartiets riksdagsledamöter Marianne Berg och LiseLotte Olsson som reser till Riga i helgen.
– Jag tycker synd om letterna som tvingas dras med myndigheter vars värderingar platsar på museum, säger Marianne Berg. Jag förväntar mig att svenska regeringen nu protesterar högljutt för att visa att EU:s blivande ordförandeland inte kommer att acceptera kränkningar av de mänskliga rättigheterna bland EU:s medlemsstater.
– I tisdags fick vi veta att svenska RFSL:s ordförande blivit misshandlad av poliser i Moldavien, idag stoppas Prideparaden i Riga, säger LiseLotte Olsson. De myndighetsförföljelser av hbt-personer som sker i östeuropa idag är förstås chockerande. Men kanske också ett uttryck för att någonting håller på att hända. Östeuropas homosexuella gömmer sig inte längre.
Folkpartiets Birgitta Ohlsson som ställt en fråga till utrikesminister Carl Bildt om misshandeln av Sören Juvas menar att Sverige nu måste sätta ned foten.
– Lettland är medlem i EU, då får man banne mig respektera yttrande- och mötesfrihet!, säger hon.
Ordföranden i HBT-liberalerna Martin Andreasson som även är kandidat i EU-valet den 7 juni menar att Europasamarbetet ”är viktigare än någonsin” för hbt-rättigheter.
– Kampen är långt ifrån över och mörkermännen vädrar morgonluft. Det är ett katastrofalt underbetyg för hela EU om Pride i Riga hindras. Det ska svida i skinnet att diskriminera – också för stater. Det gäller även Moldavien. EU måste ställa stenhårda krav på respekt för HBT-rättigheter för fördjupat samarbete, säger han.
Linda Freimane berättar att man idag lämnar in en överklagan till en domstol i Riga och hoppas av dem få klartecken. Om man inte får OK på sin parad planeras alternativa aktioner.
– Men vi kommer inte göra något olagligt.

Läs även:
Nytt försök att förbjuda Pride i Riga

Nyamko Sabuni deltar i Baltic Pride Mödrar uppmanas protestera mot Baltic Pride