På onsdagen kunde den som ville komma till Pride House och låna en social fördel. I lånedisken kunde den homosexuelle låna lite heterosexualitet eller den funktionshindrade få ta del av livet för den som inte har några funktionshinder.

Per berättade för Alex om hur det var att bli född rakt in i rätt kropp

Jag följde med när transkillen Alex fick låna cispersonen Pär Wiktorsson och ställa några frågor om hur det känns att vara född rakt in i rätt kropp (en cisperson är en person vars biologiska kön stämmer överens med socialt, juridiskt och självupplevt kön).

Alex: Känns det priviligerat att vara en cisman? Eller känns det som om du tar det för givet?

Pär: Jag har tänkt på det ganska mycket, så jag tror att jag är lite medveten om det. Men man kan aldrig bli helt medveten som cisperson tror jag, så några fördelar tar jag nog för givna.

Alex: Hur tror du att du skulle känna om du vaknade i en kropp du verkligen inte gillade?

Pär: Det är väldigt svårt att föreställa sig. Jag är inte alltid bekväm med min kropp men det har i alla fall inget att göra med mitt kön. Men när jag själv kom ut som icke-heterosexuell så började jag tänka hur det skulle kännas att vara en tjej, och om jag vaknade i en kvinnokropp så skulle jag verkligen vilja ha valet att byta. Jag är bekväm med att vara en cisman.

Alex: Känns det lättare att hitta en partner, med tanke på att du inte förvirrar någon med ditt kön?

Pär: Ja, det är lättare att ragga. Eller bara att gå till affären och köpa kläder!

Alex: Och toaletterna!

Pär: Och toaletterna. Situationer med tjej- och killtoaletter kan ju rentav bli hotfulla för transpersoner, så ja, det är skönt att ha ett kön som stämmer med min egen känsla.

Alex: Känner du dig stolt varje gång du går på toaletten över din … (harkling)

Pär: Min penis?

Alex: Ja … känner du dig glad och stolt?

Pär: Det är en svår fråga. Ja, ibland. Eller oftast faktiskt. Jag är glad över vad jag har, men det finns också väldigt mycket normer kring penisar. Hur stor den ska vara och så vidare. Så det finns en del stress kring kroppen i stort ändå.

Samtalet fortsätter med tankar kring vad som är viktigt för transpersoner, om det är kroppsförändringar eller förändringar i folks medvetanden.

Alex: För mig är det viktigare att hitta bättre sätt att göra könskorrigeringar, än att hålla på och kämpa för politiska förändringar.

Pär: Ja, det är förstås en viktig fråga, men det samhälleliga är också viktigt, är det inte? Jag skulle önska att vi inte hade de där toaletterna så att folk skulle känna sig friare. Och det skulle också bli mer intressant, om folk inte var så fokuserade på att dela upp oss i två kön. I sexlivet, i samhället, överallt!

Alex: Finns det något du kan säga till en ftm (female-to-male) för att han ska känna sig lite bättre?

Pär: jag tror att det kan vara begränsande också att vara född i rätt kropp, för man får inte den möjligheten att tänka efter hur våra kroppar och föreställningar kring dem begränsar oss. Om man tvingas att möta dessa föreställningar genom att ens kropp inte stämmer överens med känslan, kan man nå väldigt långt i personlig utveckling. Och det tror jag gäller för alla som har en så kallad nackdel!